Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om brytpunkt överklagat

Annons

I slutet av förra året fällde oppositionen regeringsförslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt. Nu har en privatperson, uppbackad av Skattebetalarnas förening, överklagat beslutet till skatterättsnämnden.

Mycket tyder på att oppositionens agerande inte var i linje med hur riksdagsordningen ska tolkas, säger föreningens vd Joacim Olsson till DN.

Det är inte klart om nämnden tar upp ärendet. Det är inte heller säkert att beslutet kan rivas upp.

Bakgrund:

Regeringen hade tänkt höja brytpunkten i skatteskalan för dem som betalar statlig inkomstskatt, från 36 160 kronor i månaden till 37 400 kronor. Skattesänkningen skulle gett omkring 200-250 kronor extra för dem med månadslön över 37 000.

Den 20 november i fjol tog riksdagen beslut om utgiftsramar och beräknade inkomster för statsbudgeten 2014. Där fanns beslutet om höjd brytpunkt med.

21 november tog S, V och MP, med stöd av SD, ett initiativ för att föreslå riksdagen att riva upp beslutet om skattesänkningen.

5 december vägrade talman Per Westerberg att ta upp förslaget. Regeringspartierna hävdade att budgetregler, praxis och riksdagsordning innebär att riksdagen inte kan plocka ut delförslag ur en redan beslutad, hel budget.

De rödgröna och SD röstade emot och KU fick reda ut om talmannen gjorde rätt.

10 december slog KU, oenigt, fast att talmannen måste låta riksdagen rösta om förslaget.

11 december röstade de rödgröna och SD, med 159 röster mot 156 för regeringspartierna, för att stoppa skattesänkningen.

Mer läsning

Annons