Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskrivningen av landstingets ekonomi är inte korrekt

Svar på insändare från Sollefteå, Framtidens Akutsjukhus, Nils-Gunnar Molin, införd i Tidningen Ångermanland 9 mars 2016

Den beskrivning som ges av landstingets ekonomi i insändaren är inte korrekt och därmed missvisande.

Inför år 2016 konstaterades att om inga åtgärder (vare sig intäktsförstärkningar eller kostnadsreduceringar) vidtogs skulle landstingets ekonomiska underskott ackumulerat uppgå till över 1.700 miljoner kronor vid utgången av år 2018. Det betyder att dagens generation nyttjar mer resurser i form av hälso- och sjukvård med mera än vad som finansieras med skatteintäkter och effekten blir att morgondagens generation får betala notan.

Därefter har landstingsfullmäktige (november 2015) fattat beslut i budgeten för 2016 om såväl en höjning av skatten med 60 öre, vilket motsvarar drygt 300 miljoner kronor per år i ökade intäkter, som en förändring av patientavgifter som också ger ett tillskott till ekonomin. Till detta kommer att kostnaderna måste minska med 250 miljoner kronor enligt den av landstingsfullmäktige beslutade insatsplanen. Hur detta ska genomföras är ännu inte klart utan ett arbete pågår. Förslag till åtgärder kommer att beslutas vid flera tillfällen under 2016.

Med beaktande av såväl intäktsförstärkningar som planerade kostnadsminskningar (250 miljoner kronor) kan det ekonomiska resultatet för åren 2016-2018 visa på ett positivt resultat men enligt dessa kalkyler klaras inte återställningskravet fullt ut inom de tidsramar som lagstiftningen anger.

Landstingets ekonomi befinner sig alltså, trots intäktsförstärkningar, i en ytterst besvärlig situation.

Margareta Tufvesson

Ekonomidirektör

Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel