Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil tar strid

Ingen vindkraft på Slåttberget…

…och nu även nej till ett markbyte med kommunen för att sätta upp vindsnurror i Grätnäs.

Annons

– Jag tänker kämpa vidare för min rätt. Inte för att bråka, utan för att jag vill ha en lösning, säger Bertil Jonsson.

Sedan 2007 har Bertil Jonsson i Västeralnäs kämpat för att få bygga vindkraft. I första hand på den mark han äger på Slåttberget, nordväst om stan.

Men eftersom kommunen i december 2008, i ett tillägg till översiktsplanen om vindkraft, pekade ut ett antal lämpliga områden och Slåttberget inte fanns med där, har Bertil Jonsson inte ens sökt bygglov.

Planerna var annars att sätta upp sju vindsnurror på den egna skogsfastigheten.

Istället har han överklagat kommunens översiktsplan. Först till länsrätten, där han fick avslag våren 2009. Sedan till kammarrätten, som avslog hans ansökan om prövningstillstånd tidigare i år.

Under våren har han därför sökt prövningstillstånd i regeringsrätten.

– Det är under behandling nu, jag har inte fått något besked ännu, säger Bertil Jonsson.

Att han inte släpper striden om Örnsköldsviks kommuns översiktsplan för vindkraften, motiverar Bertil Jonsson med att den handlar om fler än bara honom själv.

– Den angår egentligen alla i kommunen. Jag tycker man ska bråka så lite som möjligt, men här måste jag bråka. För mig handlar det om ett sanslöst övergrepp på min äganderätt. Därför tar jag fighten.

Skulle Bertil Jonsson få avslag på sin ansökan om prövningsrätt även i regeringsrätten är han beredd att ta striden på andra vägar.

– Jag kan ju söka bygglov för vindkraft på min mark på Slåttberget. Då kan jag gå hela via kommunen, svenskt rättsväsende och slutligen till EU-domstolen. Ute i Europa har man en annan syn på de här frågorna, så där är jag ganska säker på få rätt.