Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertil Olofsson berättade minnen från BA 11 i Bosnien

Annons

21. Ångermanlandsbrigaden (NB 21) i Sollefteå satte upp den elfte fredsbevarande bataljonen (BA 11), som tjänstgjorde i Bosnien och Hercegovina från oktober 1998 till april 1999. Huvuddelen av bataljonens befäl kom från NB 21. Sollefteåförbanden I 21 och T 3 var väl representerade i form av specialister.

I bataljonen ingick en bataljonsstab, ett Stabs- och Trosskompani samt två pansar-skyttekompanier. Bataljonschef var NB 21 ordinarie chef överste Per-Ove Eriksson. Hans stabschef och tre kompanichefer var också från NB 21 och hade genomgått Försvarshögskolans chefsprogram.

Föredragshållaren Bertil Olofsson var BA 11: s ställföreträdande personalchef och ingick i bataljonsstaben.

Det var hög kvalité på den personal som valdes ut till uppdraget. Rekrytering skedde från hela landet. Bataljonen bestod av 382 män och 22 kvinnor. Västernorrland. Sollefteå.

Innan förbandet avreste till uppdraget genomgick all personal en omfattande och professionell utbildning praktisk som teoretisk på Swedint i Södertälje. Personalen var även fysiskt vältränad.

Bataljonen bodde på Camp Oden utanför Tuzla och Sierra Base utanför Gračanica. En camp är ett samhälle i samhället, där finns det mesta man behöver som skydd, säkerhet, sjukvård, frisör, tvätteri, och fritidsaktiviteter. Bertil bodde på Camp Oden med sin personal.

Syftet med uppdraget var att övervaka och bevara freden, många fordonskontroller genomfördes därför i sökandet efter ammunition, otillåtna vapen och sprängämnen. Kontroller av parternas vapenförråd gjordes så att ingen lagrade mera vapen än tillåtet.

Dygnet runt var man ständigt observant på förändringar i omgivningen. Man patrullerade oftast med den finska pansaterrängbilen Sisu XA-180.

När larmet MEDEVAC, sjuktransport, gick uppstod alltid en viss stress. Man visste inte hur allvarlig situationen var och vilka som var inblandade i transporterna.

Bataljonen var noga med att besöka de flyktingläger som fanns inom deras område. Kontakten med de civila i flyktinglägren var därför mycket god. Besökarna var noga med att alltid ha med sig mat, mediciner och andra förnödenheter till familjerna och att definitivt inte bära vapen under besöken.

Att vara ifrån familjen kunde ibland kännas tungt för bataljonens personal men man gillade läget och inrättade sitt liv efter uppdraget. För de anhöriga på hemorten hade anhöriggrupper upprättats för stöd och hjälp i vardagen, vilket kändes tryggt för alla inblandade.

Bertil berättade med stor inlevelse om den goda sammanhållningen inom bataljonen och om sina positiva erfarenheter från insatsen i Bosnien.

Efter Bertils föredrag informerade Lars Sundeqvist från Föreningen Ångermanlands Veteraner om lördagen den 30 maj då Veteranerna Ångermanland inviger Minnes-platsen för fredsbevarande tjänst i Sollefteå. Denna vackra plats ligger vid skådespelerskan Ingrid Thulins stig nära elbolaget E.ON:s fastighet. Inbjudna är bland andra Västernorrlands landshövding Berit Högman och generalsekreteraren för Sveriges Veteranförbund MariAnne Boström. Förutom invigningen av minnesplatsen finns mycket annat att glädjas åt under dagen som veteranparad, konserter och föreläsningar tema Utlandstjänstgöring. Under samma veckoslut firar bataljonen BA 11 en återträff i Sollefteå, det har nämligen gått hela 21 år sedan bataljonen kom hem från Bosnien Hercegovina. Kvällen avslutades med att en utsökt måltid i restaurangen en trappa ned. En god avslutning på en givande kväll.

Kerstin Svensson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel