Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berömde mexikanska reformer

Annons

Ingen kritik mot människorättsläget hördes när Fredrik Reinfeldt träffade Mexikos president.

I stället framhöll han att Sverige och Mexiko har mycket gemensamt.

Fredrik Reinfeldt möttes på den pampiga gården Palacio Nacional av Mexikos president Peña Nieto och en arméorkester. Mexikanen började med att förevisa konstnären Diego Riveras världsberömda målningar. På gården hängde stora svenska och mexikanska flaggor ned från balkongräckena.

Inramningen var också överväldigande och mycket artig när de båda regeringscheferna gjorde sina uttalanden inför hundratals personer - ministrar, diplomater, företagare och journalister.

Peña Nieto lyfte fram Sverige som en förebild för Mexiko. Svenska ekonomiska reformer har skapat välstånd, sade presidenten som just nu försöker liberalisera sitt lands ekonomi och möter motstånd från många.

När Reinfeldt tog till orda inför publiken hördes ingen kritik mot människorättsläget i Mexiko. I stället framhöll statsministern att Sverige och Mexiko har mycket gemensamt och starkt driver bland annat människorättsfrågor, frihandel och klimatfrågan internationellt.

Det är på tiden att jag kom hit, sade Reinfeldt och lade till att senast en svensk statsminister hälsade på i Mexiko var 1985 (Olof Palme).

Han berömde också de mexikanska reformerna som gynnsamma för svenska företag i landet och berättade att han bjudit in Peña Nieto till Sverige.

Inför den arbetslunch som följde hördes en orkester något otippat repetera "Vi gå över daggstänkta berg".

Amnesty blev i dag den senaste i en rad organisationer att kräva att Mexiko måste göra upp med sin egen militär, som gör sig skyldig till mord och andra grova övergrepp, men som alltför ofta går fri. Organisationen kallar det en "förfärande pågående verksamhet" och pekar i likhet med FN finger mot de särskilda militärdomstolar som inte straffar förövarna.

Reinfeldt sade till TT i Mexiko City inför sitt möte med presidenten att han tänkte ta upp det.

Jag tycker det är viktigt att konstatera att de har gjort förändringar av lagstiftningen på senare år som går i den riktning vi vill se också när det gäller militärdomstolarnas status. Men vi tar också upp problemet med att väldigt många brott kan pågå utan påföljd.

Statsministern har under besöket träffat svenska företagare som är verksamma i landet.

De nämner problem med regelsystem och skattesystem - men förvånansvärt lite nämndes korruption, och det tror jag inte beror på att de inte vågar framföra det. Men jag är väl medveten om att här finns mycket mer att göra och det är en diskussion jag ska föra med presidenten. Men jag är övertygad om att han vet, att genom att trycka tillbaka korruption fungerar ett land bättre.

Peña Nieto försöker reformera ekonomin och locka till sig fler utländska investerare. I det sammanhanget passar det bra att en svensk näringslivsdelegation är på plats. Företagen har stora förhoppningar på jättelandet Mexiko med sina 100 miljoner invånare.

Mer läsning

Annons