Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berntsson imponerade

Kristoffer Berntsson eller Adrian Schultheiss till OS?

Veteranen Berntsson har bestämt sig för att ta upp kampen om platsen i Vancouver.

Ett imponerande kortprogram i EM gav personbästa och satte samtidigt press på Schultheiss.

Såväl Kristoffer Berntsson, 27, som Adrian Schultheiss finns med när konståknings-EM avgörs i Tallinn.

På nästa mästerskap, OS om ett par veckor, får bara en av dem åka. Sex år yngre Schultheiss ses som framtidslöfte och har därför på förhand ansetts ligga bättre till när Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska göra det sista urvalet.

Berntssons stora chans är att övertyga (SOK) med en topplacering i EM i Estland.

Onsdagens kortprogram var därför exakt vad han behövde.

Iklädd gladiatordräkt och med musik från filmen Conan åkte Berntsson ut först av de båda svenskarna. När han klev av isen var det med personbästa, 69,20 poäng och en tredjeplats av de åkare som då hade åkt klart.

Berntssons stora styrka i karriären har varit hans presentation och artistiska känsla. Hoppen har i stället varit osäkerhetsmomentet.

På onsdagen satt de dock inte om perfekt så i alla fall mycket bra. Svensken inledde med en utmärkt trippel axel, enda missen var i kombinationen där första hoppet, en trippel flip bara blev dubbel, vilket gav poängavdrag. Det avslutande hoppet, trippel lutz, skedde dock utan missöden.

Poängen, 18 hundradelar bättre än hans tidigare personbästa, satte honom i bra position inför fortsättningen.

Före honom i poängställningen fanns bara Stefan Lindemann och storfavoriten Jevgenij Plusjenko. Ryssen som gjort comeback inför OS imponerade stort när han noterade 91,30 poäng - nytt personligt rekord.