Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berntsson imponerade

Kristoffer Berntsson eller Adrian Schultheiss till OS?

Veteranen Berntsson har bestämt sig för att ta upp kampen om platsen i Vancouver.

Ett imponerande kortprogram i EM gav personbästa och satte extra press på Schultheiss.

Såväl Kristoffer Berntsson, 27, som Adrian Schultheiss finns med när konståknings-EM avgörs i Tallinn.

På nästa mästerskap, OS om ett par veckor, får dock bara en av dem åka. Sex år yngre Schultheiss ses som framtidslöfte och har därför på förhand ansetts ligga bättre till när Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska göra det sista urvalet.

Berntssons stora chans är att övertyga SOK med en topplacering i EM i Estland.

Onsdagens kortprogram var därför vad han behövde. 69,20 poäng var personbästa, gav en tiondeplats men framförallt - 2,7 poäng bättre än Schultheiss som ligger tolva.

Dock var Berntsson inte överdrivet nöjd:

Jag hade siktat lite högre, sade han till Sveriges Television.

Dock är det ändå liten fördel för honom inför torsdagens fria program

I så fall behövs ett felfritt program för Schultheiss har ett trumfkort, kvadrupeln, konståkningens svåraste hopp som han klarade av vid SM i Linköping.

Nu är det bara fullt ös som gäller, säger Berntsson inför fortsättningen.

Iklädd gladiatordräkt och med musik från filmen Conan var det han som på onsdagen åkte först av de båda.

Berntssons stora styrka i karriären har varit hans presentation och artistiska känsla. Hoppen har i stället varit osäkerhetsmomentet.

På onsdagen satt de dock om inte perfekt så i alla fall mycket bra. Svensken inledde med en utmärkt trippel axel, enda missen var i kombinationen där första hoppet, en trippel flip, bara blev en dubbel och gav poängavdrag. Det avslutande hoppet, trippel lutz, skedde utan missöden.

För Schultheiss började det inte lika bra. En miss i kombinationen gjorde att han tappade viktiga poäng.

Väldigt onödigt, jag ville för mycket. Jag har inte missat en kombination här på träning, sade Schultheiss besviket till Sveriges Television.

Ännu mer imponerade storfavoriten Jevgenij Plusjenko. Ryssen som gjort comeback inför OS noterade 91,30 poäng - nytt personligt rekord - och visade att han kommer att bli storfavorit till att ta hem andra raka guldet när OS avgörs. Främste utmanaren, fransmannen Brian Joubert, fick 88,55 poäng.