Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bernanke varnar för motvind

Chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, Ben Bernanke, sade på måndagen att den amerikanska ekonomin rör sig åt rätt håll. Men han varnade samtidigt för fortsatt motvind.

Vi har fortfarande en bit kvar innan vi kan vara säkra på att den ekonomiska återhämtningen är hållbar, sade Bernanke vid ett framträdande på the Economic Club i Washington. En fråga är om återhämtningen kommer att skapa de många jobb som krävs för att få ned arbetslösheten.

Bernanke pekade på att den ekonomiska "motvinden" kan förstärkas av kreditsvårigheter och en fortsatt svag arbetsmarknad.

Centralbankens chef, vars utspel följs noggrant av de ekonomiska aktörerna, antydde därmed att Federal Reserve inte kommer att höja räntan den närmaste tiden. Men de varnande orden fick samtidigt dollarn att falla gentemot euron.

Utspelet kom samtidigt som president Barack Obama inte uteslöt "selektivt" användande av pengar från programmet Tarp, som sjösattes för att förhindra en ekonomisk härdsmälta i spåren av finanskrisen, för att stimulera arbetsmarknaden.