Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bernanke på väg mot ny Fed-period

Den amerikanska centralbankens chef Ben Bernanke tog ett stort steg närmare en ny mandatperiod när senatens bankutskott röstade för hans nominering på torsdagen.

Fed-chefen Bernankes insatser anses ha varit viktiga för att stävja finanskrisen i USA, den värsta sedan depressionen på 30-talet.

Flera republikaner var dock emot att låta den 56-årige Bernanke fortsätta som ordförande för Federal Reserve i fyra år. Vid utskottsomröstningen var 16 ledamöter för, medan sju var emot. Republikanerna är missnöjda med de omfattande ekonomiska stödprogram och akuta åtgärder under finanskrisen som Bernanke och Fed stod bakom.

Jag vill uttrycka mitt starkaste ogillande för tidigare åtgärder som Federal Reserve har genomfört under den tid som Ben Bernanke har ingått i bankens ledning och varit dess ordförande. Jag saknar förtroende för hans besked som visar en avsaknad av planering inför framtiden, sade republikanen Richard Shelby vid utfrågningen.

Även vissa demokrater var kritiska till Bernanke, och ansåg att han är alltför allierad med finansbolagen på Wall Street.

Den formella utnämningen av Bernanke ska nu avgöras av senaten och dess 100 ledamöter. De lär dock följa bankutskottets rekommendation.