Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berlusconi utpekad av maffiamördare

Annons

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och en medhjälpare till honom pekades på fredagen ut för att ha varit maffians handgångna män.

Gaspare Spatuzza, avhoppad maffiamedlem, sade under en rättegång i Turin att han hört maffiabossen Giuseppe Graviano prisa sina goda förbindelser med Berlusconi och medarbetaren, senatorn Marcello Dell'Utri.

Det är Dell'Utris mellanhavanden med gangstrar som avhandlas i rätten; han har överklagat en dom på nio års fängelse för samröre med maffian.

Spatuzza är för sin del före detta torped och avtjänar livstidsstraff för mord. Under den tid han talar om, början av 90-talet, ska han ha sett Graviano "lycklig som den som just vunnit på lotteri" över hur Berlusconi och andra hjälpte maffian.

Graviano ska ha fällt sina kommentarer 1994, ett år efter en serie maffiadåd som krävde tio dödsoffer och samma år som Berlusconi och Dell'Utri skapade partiet Forza Italia som kom att bli Berlusconis språngbräda till den politiska makten.

Graviano har senare fängslats för sin roll i attentaten i Rom, Milano och Florens 1993.

Berlusconi har avfärdat rättegången i Turin som en "absurd komplott" från maffian, mot hans egen regering och dess insatser för att sätta stopp för gangsterväldet. Målet fortsätter på Sicilien den 11 december.

I Milano ajournerades på fredagen en annan rättegång, där Berlusconi själv står anklagad för mutbrott.