Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlusconi utestängd ur senaten

Annons

Den italienske politikern Silvio Berlusconi är inte längre senator.

Senatens beslut att utestänga honom efter domen för skattebrott trädde omedelbart i kraft och innebär att han förlorar sin parlamentariska immunitet.

Det är en bitterhetens och sorgens dag för italiensk demokrati, sade Berlusconi till tusentals anhängare utanför sin lyxbostad i Rom strax före omröstningen i senaten på onsdagskvällen.

Berlusconi har haft stort inflytande över italiensk politik i 20 års tid, en position som han skaffat sig med hjälp av sitt medieimperium.

Berlusconi gav inget intryck av att ha gett slaget förlorat.

Vi måste stanna på banan, vi får inte misströsta om ledaren för centern-högern inte längre är senator. Det finns ledare för andra partier som inte är parlamentariker, sade han.

Den 77-årige mediemiljardären har försökt fördröja omröstningen genom att hävda att han har nya bevis som innebär att domen mot honom måste omprövas.

I ett öppet brev till ledamöterna skrev Berlusconi att en röst emot honom "skulle innebära att ni skämmer ut er inför era barn, era väljare och alla italienare". Omröstningen handlar "inte om mig, utan om demokrati", skrev han.

Berlusconi dömdes i augusti till fyra års fängelse, omvandlat till ett år i husarrest eller i samhällstjänst, för att olagligt ha minskat skatten för sitt medieföretag Mediaset.

Rombor som AFP talade med på onsdagskvällen hyste tillförsikt om att Berlusconi-eran är över.

Vi lyckades få slut på 20 års fascism, vi kan få slut på 20 års berlusconism också. Jag hoppas att vi kan bli ett mer vuxet land sedan, sade Giulio och tillade att han inte bryr sig ett dugg om vad som kan hända med Berlusconi nu.

Pensionären Guida var inne på samma spår:

Berlusconi har ruinerat oss! Och ifall han skulle lyssna på mig - han borde packa sina väskor och dra!

Mer läsning

Annons