Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berlusconi som en "absolut monark"

När han inte visste att han bandades, sade italienska parlamentets talman att hans partikamrat Silvio Berlusconi verkar tro att han står över lagen, "som en absolut monark".

Uttalandena av talmannen Gianfranco Fini fångades upp av en videokamera under ett möte i staden Pescara i november och lades ut på internet.

Fini, som grundade partiet Frihetens folk tillsammans med Berlusconi, sade att premiärministern verkar tro att han har någon sorts immunitet från alla garanti- och kontrollmyndigheter, bara för att han har ett folkligt mandat att styra landet. Han beskrev hur Berlusconi anser sig stå över rättsväsendet, Revisionsrätten, Kassationsdomstolen, statschefen och parlamentet.

Jag sade åt honom att han blandar ihop ledarskap med absolut monarki. . .jag sade åt honom: "kom ihåg att de blev halshuggna", sade Fini på bandet och syftade på avrättningarna av den franska aristokratin efter revolutionen 1789.

Chefsåklagaren i Pescara, Nicola Trifuoggi, sade på samma möte att Silvio Berlusconi "föddes många hundra år för sent, han hade velat vara en romersk kejsare".

Fini var på tisdagskvällen inte tillgänglig för en kommentar. Trifuoggi vägrade ge någon kommentar när den italienska nyhetsbyrån Ansa kontaktade honom.