Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berlusconi slogs blodig vid torgmöte

Italiensk polis har gripit en man som överföll och slog premiärminister Silvio Berlusconi efter ett möte på ett torg i Milano, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Det är oklart om premiärministern blev slagen, eller om attentatsmannen kastade ett föremål i hans ansikte från nära håll. Berlusconi föll ihop efter påhoppet och blödde ur mun och i ansiktet när han fördes iväg.

Tv-bilder visade hur den 73-årige Berlusconi efter mötet stannade och hälsade på åhörare i närheten av sin parkerade bil. Han drogs av allt att döma in i en upphetsad diskussion med en person, men kameran vreds åt sidan och visade andra människor, sekunderna innan tumult utbröt. När kameran riktades mot Berlusconis håll igen sågs han sjunka ihop i livvakternas armar.

Han trycktes snabbt in i bilens baksäte och sågs stirra ut genom rutan med uppspärrade ögon, uppenbart chockad och nedblodad i en stor del av ansiktet.

Från sjukhuset meddelades senare att premiärministern hade fått två tänder utslagna och att han skulle kvarhållas för observation ett dygn. En läkarbulletin utfärdas på måndagen.

Premiärministern hade framträtt på ett torgmöte inför flera tusen åhörare. Ett tiotal personer bland publiken hade häcklat honom och busvisslat, men Berlusconi hade överröstat dem genom att se till att ljudnivån på hans högtalaranläggning vreds upp. Polisen hade ingripit i folkmassan sedan det uppstått handgemäng mellan häcklarna och säkerhetsvakter.

Det var när Berlusconi lämnade mötet som en ung man lyckades komma så nära honom att han kunde överfalla premiärministern.

Gärningsmannen har enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa vårdats för mentala problem i tio år.

Berlusconis popularitet minskar stadigt i hemlandet efter alla de skandaler - både privata och rättsliga - han varit indragen i under året. Drygt 50 procent av italienarna anser dock fortfarande att han gör ett bra jobb.

För drygt en vecka sedan demonstrerade tiotusentals människor mot honom i Rom efter en uppmaning på internet om en "Nej till Berlusconi-dag".