Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berlin: "Konstigare än så här blir det knappast med bandet Lost Van Goghs"

När Lennart Östlund och Leif Larsson gav ut sin första skiva tillsammans under namnet Lost Van Goghs trodde de nog knappast själva att det skulle bli en storsäljare. I dag, 14 år senare, har duon precis släppt sin andra skiva och den musiken kommer förmodligen inte heller att bli en storsäljare, om det nu säljs skivor i den mängden att man kan prata om sådant i dag.

Likväl är Lennart Östlund, till vardags mannen i Polarstudion och Leif Larsson, musiker som har medverkat på minst 60 svenska artisters skivor, proffs på det de håller på med.

Tillsammans har de skapat musik, som lika gärna kunde ha varit något från Queen, Beatles, och 10cc:s storhetstid, eller ELO för den delen. Det handlar om högkvalitativa poptoner, som alltför sällan kan höras i dag. Det är musik som inte hittas på macken eller knappast på den välsorterade skivbutiken i kungliga huvudstaden. Samtidigt är det så bra pop att man häpnar.

Det är heller ingen hemlighet att Lennart Östlund är mannen, som har jobbat många år i studion där Sveriges största popexport – Abba – höll till. Lägg därtill att han har jobbat med aktade namn som Led Zeppelin, Tony Banks från Genesis, Alannah Myles och inte minst Ted Gärdestad och Tomas Ledin, för att nu nämna några.

Leif Larssons första skiva kom 1983. Den skivan har jag, precis som alla Abbas, på vinyl. Sedan dess har kompositören Leif Larsson medverkat på många kända svenska artisters skivor och han ska enligt kompisen även vara en fena på maratonlöpning (!).

Tillsammans gör Lost Van Goghs minst sagt välproducerad popmusik, precis som Vinyl Kings, som jag bara nämner som hastigast. Amerikanarna med Larry Michael Lee i spetsen hann med två skivor och låter som den perfekta kombinationen av Beatles och Beach Boys. Både Paul McCartney och Brian Wilson borde vara avundsjuka – precis som de borde vara på herrarna Östlund och Larsson.

Det här är några av de bästa låtarna från Lost Van Goghs två skivor. Båda finns på Spotify.

1. "My dead life": Beatles i rakt nedstigande led.

2. "Jennifer says": 60- och 70-tal i samklang. Simon Rowe sjunger. Det här hade varit en monsterhit för 50 år sedan.

3. "Evening in Suburbia": Lennon och McCartney igen, med stänk av Beach Boys välriktade harmionier. Det här har man hört förut, men ändå inte.

4. "Fine without you": Från nya skivan. Det perfekta Queen-surrogatet. Tänk att det görs sådan här perfekt musik i dag.

5. "Time of my life": Queen igen. Pampig och lysande pop med det där lilla extra.

6. "Forgotten". En deciliter ELO, några gram 10cc och en matsked Queen – och en välbalanserad sås med Beatles. Utsökt nostalgi.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter