Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall: "I dag är jag trygg"

Annons

Sture Bergwall, nu friad från åtta mord, krävde i dag i förvaltningsrätten att han ska skrivas ut från sluten rättspsykiatrisk vård.

Utan den behandling som fick honom att erkänna morden är han frisk, anser han.

Det rätten ska ta ställning till är om den slutna rättspsykiatriska vården ska fortsätta eller upphöra, sammanfattade domaren Johan Montelius när förhandlingen öppnade.

Bergwall yrkar på att vården ska upphöra, sade hans advokat Thomas Olsson till rätten.

Deras linje är att Bergwall sitter på Säter på grund av bedömningar som gjordes för mycket länge sedan. Olsson raljerar över diagnosen som sattes på 70-talet, av en läkare som enligt advokaten bland annat ansåg att homosexualitet var en psykisk störning.

De hävdar att Bergwall - då Thomas Quick - blev sämre på Säter, påverkades av hård medicinering, och att morddomarna var ett resultat av det.

Att terapin var synnerligen drivande för att få fram erkännandena framgår av de första journalanteckningarna jag har här, sade Olsson. Sture Bergwall blev sjuk av den vård han fick.

Under förmiddagen hördes Vladislav Ruchkin, överläkare vid Säters rättspsykiatriska klinik.

Han medgav, på en direkt fråga, att Bergwall blev sjukare under 90-talet av sina mediciner. Däremot är han inte för att Bergwall ska skrivas ut.

Om man bortser från de åtta morden finns det risk för återfall i sexuell brottslighet, sade Ruchkin.

Ruchkin beskriver hur Bergwall haft kontakt med minderåriga i sexuellt syfte för många år sedan. Han tar även upp att Bergwall har misstänkts för barnpornografibrott på 90-talet och hans långvariga tablettmissbruk.

Vladislav Ruchkin öppnar ändå för att ge Bergwall mer frihet än i dag.

Om det blir beslut om fortsatt vård kan vi börja med utslussning, säger han till TT i pausen.

Sten Levander, professor i rättspsykiatri, vittnade via telefon om att en psykopatibedömning ska göras med en intervju, vilket inte har gjorts.

Det här är inte lätt. Så mycket har gått fel i det här fallet. När man tappade samarbetet med honom borde han ha flyttats, säger Levander, och ett instämmande "precis" hörs från de anhöriga.

Levander anser att det är klart att Bergwall borde skrivas ut.

Han understryker också att det krävs samarbete med patienten för en direktutskrivning, vilket saknas här och det gör saken lite mer komplicerad.

Även Cay Asplund, specialistläkare i psykiatri, tycker att Bergwall ska skrivas ut.

Rosario Leopardi, överläkare vid Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby och en av de experter rätten kallat, anser inte att vården av Quick ska upphöra, men att han ska vårdas på en annan klinik.

Sture Bergwall säger att han har ett bra nätverk utanför Säter, han pratar han med sina syskon varje dag, och så har det varit efter det att han tog tillbaka sina erkännanden 2008.

Det är ordnat med både bostad och annat, säger Bergwall, som berättar att han ska flytta hem till ett av sina syskon om han skrivs ut. I dag är jag en trygg människa, säger Bergwall som vill ägna sitt återstående liv åt promenader och skrivande.

Bergwall säger att han inte ser någon risk att återfalla i missbruk och att han missbrukade sista gången 2001.

Domaren frågar Bergwall om han är pedofil varpå Bergwall svarar:

Det finns inte belagt någonstans att jag har någon dragning till barn.l

Bergwall och Thomas Olsson begärde inför förhandlingen att domstolen skulle utse en fristående medicinskt sakkunnig person för en egen utredning av Bergwalls status. Det avslog rätten med argumentet att det är "onödigt".

Förvaltningsrätten har ingen egen kompetens att bedöma om Sture Bergwall är psykiskt sjuk, konstaterar Olsson.

Han argumenterar inför rätten för en ny utredning, och hänvisar till en dom från Europadomstolen.

Det anses vara en grundläggande rättighet att få en utomstående bedömning, säger han.

Bergwall skrevs in på Säters sjukhus för över tjugo år sedan efter att ha rånat en bank. Strax innan han skulle skrivas ut började han erkänna mord. Han dömdes för åtta mord, men har de senaste åren friats från alla.

Fakta: Bergwalls brott

1969 är Bergwall 19 år och anställd vid Falu lasarett. Han utsätter fyra pojkar som är inlagda vid barnkliniken för sexuella övergrepp. Döms till sluten psykiatrisk vård.

1974 är Bergwall försöksutskriven när han slår en stekpanna i huvudet på en bekant och knivhugger denne med ett tiotal hugg. Bergwall står under vård och åtalas inte.

1990 tar Bergwall och en kompanjon en barnfamilj som gisslan vid ett rån. Familjen vittnar om att Bergwall hotat dem till livet och bland annat huggit en kniv i en säng där ett barn sov. Döms åter till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Mer läsning

Annons