Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergmanfoton till Gripsholms slott

Föreningen Nationalmusei vänner har köpt in ett fotografi av Ingmar Bergman, taget 1964 av den amerikanske stjärnfotografen Irving Penn. Föreningen har även köpt in ytterligare ett foto på Bergman, där han beskådar hajmodellen från storfilmen "Hajen" i Hollywood.

Båda fotografierna hamnar nu i Statens porträttsamling på Gripsholms slott, som är en del av Nationalmuseum, och kommer inom en snar framtid att visas för allmänheten.

När Ingmar Bergmans lösöre auktionerades ut på Bukowskis i Stockholm ville två svenska institutioner att fotografierna skulle stanna i Sverige, men ingen av dem hade råd att hänga med i budgivningen.

Då klev den svenske affärsmannen Fredrik Posse in och köpte bilderna för att sälja vidare till ett subventionerat pris.

"Det gläder oss mycket att vi har lyckats tillmötesgå ett viktigt önskemål från Statens Porträttsamling och räddat de båda Bergmanfotografierna kvar i Sverige" säger Eva Qviberg, ordförande i Nationalmusei Vänner, i ett pressmeddelande.