Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättade om Kristallnatten vid möte i Örnsköldsvik

Det finns ett starkt stöd för staten Israel i Örnsköldsvik. Trots coronapandemin kom 40-45 personer till ett möte i Frälsningsarméns lokal som föreningen Sverige-Israel bjöd in till.

Talare var Philip Holmberg från föreningen Ebenezer-Operation Exodus vars syfte är att stödja judar runt i världen som vill återvända till Israel. Ett land som bildades 1948 efter andra världskriget och nazisternas utrotningsförsök.

Mötet i Örnsköldsvik hölls den 9 november precis på 82-årsdagen efter Kristallnatten. En natt som med den tyska statens medgivande var starten på en ohämmad förföljelse av judar i Tyskland.

Philip Holmberg påminde om att 267 synagogor sattes i brand runt i landet och mellan 20 000 och 30 000 judar fängslades. Men förföljelsen av judar inleddes tre år tidigare genom Nürnberglagarna. Det var lagar som bland annat innebar att judarna förlorade sin rösträtt och förbjöds att ha husdjur med mera.

Philip Holmberg sa att Israel i dag är en klämd stat mellan ett flertal arabländer varav en del är fientligt inställda. Han klagade över att Israel har ytterst bristfälligt stöd från FN. En del resolutioner är rent av fientliga mot staten Israel. Det innebär att Israel är i stort behov av stöd från demokratier runt om i världen.

Philip Holmberg utgick också från profetior i bibeln som nu går i uppfyllelse. På ett stort antal platser berättas att judiska folket ska återvända till sitt land och det har skett i stor utsträckning sedan 1948 och sker fortfarande. Alla judar är välkomna till Israel. Ebenezer har ett kontor i Jerusalem där hjälp finns att få för judar som återvänder. Det kan röra sig om allt från matpaket till skor och kläder. Dessutom är det ett välkomnande på ett humanitärt plan.

Ebenezer startade sitt arbete i forna Sovjetunionen. Organisationen har sedan vidgats till att hjälpa judar i ett 50-tal länder.

Föreningen Sverige-Israels ordförande Sonja Nordin hälsade välkommen till mötet.

Sven Lindblom

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel