Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berättade hur det är att vara anhörig i coronatider – ser fram emot att besöksförbudet ska lättas

Stellan Bäcklund från Bjästa var än en gång föreläsare när Alzheimerföreningen under ledning av Anna Berggren inbjöd till Café Minnesvärt på UH för en tid sedan, detta i samarbete med Studieförbundet Sensus med Cecilia Bergkvist i spetsen.

Stellan inledde med att säga att den rådande corona-pandemin visat på flera problem som idag faktiskt finns inom äldreomsorgen. Själv har han bemötts på ett fint sätt under åren som hans fru nu haft den i vårt land så utbredda sjukdomen Alzheimer. Detta av både biståndshandläggare och all vårdpersonal på både Lejonbacken och nu på Bjästagården.

Under många år har äldreomsorgen inklusive vården av demenssjuka inte prioriterats på långa vägar. En nyligen publicerad rapport har visat på att kommunerna minskat satsningarna till äldreomsorgen med dryga 20 miljarder kronor mellan åren 2002 och 2019. Oroande utveckling faktiskt, tyckte Stellan. Färska rapporter visar också att vi blir 50 procent flera 80-åringar mellan 2018 och 2025, denna utveckling kan vi inte blunda för heller.

Men nyligen aviserade statsminister Löfven förnyade satsningar i regeringsförklaringen vilket var upplyftande, detta samtidigt som personalens utbildning och arbetssituation också ska förbättras. Professor Yngve Gustafsson har ju tidigare belyst den bristande geriatriska kompetensen, nio av tio som under våren avled i covid-19 var över 70 år och med rätta vårdinsatser skulle många dödsfall ha kunnat undvikas. Genom olika insatser hade Stellans fru fått pröva på hemtjänsten, Örngruppen på Rosenbacken och växelboende och även korttidsplats på Lejonbacken i stan. Detta tillsammans med trygghetslarm och färdtjänst hade gett kraftiga förbättringar av hennes situation och hälsoläge. Stellan var oerhört tacksam för allt detta.

Besöksförbudet som initierades den 12 mars var förstås jobbigt att få uppleva som nära anhörig, men man måste hur som helst försöka anpassa sig till den rådande situationen. Han hoppades trots allt på att besöksförbudet skulle lättas framöver, plexiglaset fungerade, men var ju inte på långa vägar särskilt angenämt. Samvaron med andra anhöriga genom studiecirkeln inom Alzheimerföreningen hade betytt mycket och nu när hans fru erbjöds permanent boende på Bjästagården i slutet på maj månad upplevde han ändå detta som oerhört positivt för sig själv och henne.

Anna Berggren avtackade Stellan Bäcklund för den personliga berättelsen och de få närvarande bjöds på sedvanligt kaffe med tilltugg.

Berättat för

Torbjörn Lindgren

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel