Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bensinpriset till rekordhöjder

13 kronor litern är det nya rekordhöga priset på blyfri 95-oktanig bensin.

Bedömare räknar med ännu högre priser i sommar.

På tisdagen höjde de ledande bensinbolagen priset med 15 öre till 12:99 kronor per liter. Samtidigt höjdes dieselpriset med 10 öre till 13:39 kronor, vilket dock är en bit under det tidigare rekordet på 13:54 kronor per liter.

Stora underhållsprojekt på raffinaderier i USA, sabotage mot oljeanläggningar i Nigeria och strejk på ett stort raffinaderi i Skottland är några faktorer som lyfts fram av bedömare.

Konkret handlar det om en rekordhög prisnivå för bensin på världsmarknaden just nu, som den allt svagare dollarn inte kunna väga upp, enligt Ulf Svahn, vd för Svenska petroleuminstitutet.

- Och så är det naturligtvis oro inför den kommande körsäsongen i USA och OECD-länderna. Vi börjar komma in i den tiden på året då bensinpriset börjar gå upp och nervositeten börjar komma, säger han.

Utrymmet att höja ännu mer finns.

Bensinbolagens marginal, på 82 öre per liter i mars, är enligt Svahn historiskt låg. Och räknar man bort skatten är bensinen i Sverige billigast i västvärlden.

För att priserna ska nå nivåer där bilägare slutar använda bilen eller minskar på körandet krävs, enligt Ulf Svahn, en höjning på 1-2 kronor till, utöver tisdagens rekordnotering.

Och nu, inför sommaren, pekar det i denna riktning. Men troligen inte så mycket.

- Vi pratar om några tiotals ören, säger Svahn.

OKQ8:s arbetande styrelseordförande Göran Lindblå räknar med en topp för bensinpriset i sommar - som alla somrar. Men på sikt tror han det är nedåt som gäller.

Mycket handlar om hur djup den förmodade recessionen i USA blir.

- En kraftig recession i USA kan ha det positiva med sig att bensinpriserna sjunker i Sverige, säger Lindblå.TT