Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinpriset kan falla 2014

Annons

Kriget i Syrien och andra konflikter har hållit drivmedelspriserna uppe under året. 2014 kan priserna falla tillbaka något - förutsatt att inga nya konflikter blossar upp.

Den prognosen levererar Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet. Han konstaterar att bensinpriset under året hållit en ovanligt jämn nivå.

Den säsongsmässiga uppgången som vanligtvis sker under sommaren blev mindre tydlig då prisnivån redan i inledningen av året var relativt hög på grund av konflikten i Syrien.

Och nu slutar vi året med en återigen något förhöjd riskpremie till följd av trassel i Libyen och Nigeria, säger Ulf Svahn och tillägger att oroligheterna i Sydsudan nu på slutet också fått viss effekt.

Som högst stod bensinen under några veckor i slutet på augusti. På Statoil var literpriset då uppe över 15 kronor för den 95-oktaniga bensinen - cirka 50 öre över den nuvarande nivån.

För 2014 spår Ulf Svahn ett stabilt eller till och med något lägre råoljepris i kraft av bland annat ökad oljeproduktion i USA och Kanada.

Men det förutsätter att vi inte får några stora konflikter eller naturkatastrofer under året.

Mer läsning

Annons