Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bensinen måste vara för billig – frusna hantverkare och småbarnsmammor kör på tomgång i evigheter

Man måste ju säga att drivmedelspriserna är alldeles för låga i det här landet. Nyss stod en bil på min gata i 25 minuter på tomgång bara för att någon inte orkar använda motor- och kupévärmare. Fatta kostnaden för det på en gammal bil.

Nästan oavsett tid på dygnet, så länge det är nollgradigt eller kallare, kan jag se bilar på tomgång på gatan. Jag trodde ett tag att det bara var äldre gubbar, men även yngre småbarnsmammor sätter bilen på tomgång innan de åker till dagis. Minst tio minuter, men ofta mycket längre än så.

Hantverkare verkar ha mest hål i huvudet dock. De lämnar bilarna på dygnet runt verkar det som. När de jobbar hos någon mitt på dagen lämnar de bilen på tomgång i kanske en halvtimme utan att tveka. "Jag vill ha varmt i bilen" var svaret jag fick då jag bad honom stänga av den gången. Han var inte ens gubbe...

Läs också: Dieselavgaser och oljud – tomgångskörning borde vara förbjudet även på järnvägen

För en dryg vecka sedan stod en person över en timme utanför sin infart. Helt osannolikt idiotiskt.

Andra hantverkare gillar att sova på lunchrasten. Då ställer man sig på tomgång lite utanför centrum, fäller ner sätet och lägger sig och sover i en varm bil. En dag såg jag tre stycken sova på tomgång på samma plats! Det måste inte heller vara minusgrader för det här beteendet – råkar det vara regn ute, ja då är det tillåtet att lämna bilen på tomgång på gatan hur länge som helst.

För en dryg vecka sedan stod en person över en timme utanför sin infart. Helt osannolikt idiotiskt. Polisen säger sig ha dåligt med resurser men de kan lätt tjäna in flera månadslöner på en dag om de åker runt och bötfäller folk. En minuts tomgångskörning är max vad som är tillåtet i hela vår kommun. Över detta är det 1 000 kronor i böter.

Notera att terrordådet i Stockholm tidigare i år orsakades av just det här beteendet. En bil lämnades på tomgång. Biltjuvar borde ha supertillfälle i vår stad i alla fall. Finns hur mycket som helst.

Det har funnits fler som skriver om detta men det måste tydligen upprepas.

Ni som tycker att vi har konstiga vintrar eller klimat kan ju fundera över ert beteende angående tomgång.

Miljörnen2

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också:

"Ingen anledning till förvirring – elbilar är tveklöst det bästa för miljön"

Motorexperten: "Dieselbilar är definitivt ett miljövänligt alternativ – idiotiskt av regeringen att rata dem"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel