Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Sörlin (M): 15 000 demonstranter i Ådalen hörs inte till Umeå

Turerna i Landstinget Västernorrland har varit häpnadsväckande många sedan Socialdemokraterna tog över. Sparkad landstingsdirektör, avgående specialistvårdsdirektör, petat landstingsråd med mera. Dessutom har ett genomgående tema varit lögner runt pengar och ekonomi. Senaste avslöjandet där en klinikchef har 48 000 i veckan genom ett avtal som troligen slutits felaktigt av före detta specialistsjukvårdsdirektören.

Det ligger mängder med liknande bemanningsavtal på upphandlingsenheten i Härnösand som aldrig ser dagens ljus. Mitt i allt detta sitter nya landstingsrådet Erik Lövgren som absolut bör känna till vad som pågår. Varför gör han inget förrän media sätter saker under lupp?

Som om detta inte vore nog så sitter den socialdemokratiska politikereliten i landstinget och slår knut på sig själva för att få inrätta en storregion, även i detta fall myglas det med handlingar och insynen begränsas med Erik Lövgrens tysta godkännande. Att man dessutom vill få oss medborgare att tro att denna storregion ska lösa landstingens problem gör saken bara ännu värre. Den aktionsgrupp som på ett förtjänstfullt sätt jobbar för Sollefteå akutsjukhus borde börja prata sina socialdemokratiska kollegor till rätta.

Vid en sammanslagning till en storregion skulle det samlade underskottet hamna vid cirka 1,5 miljard. Jag tror inte att dessa pengar kommer att sparas vid de större sjukhusen. Dessutom kommer avstånden mellan väljare och de politiker som då har att fatta beslut om besparingar att öka enormt.

Att både sjukvård och annan verksamhet kommer att föras samman är ju ingen nyhet, frågan är bara vad som händer med de mindre orterna i en sådan hantering.

Jag citerar en skrivelse till indelningskommitté från Landstinget Västernorrland: ”Det finns dessutom betydande stordriftsfördelar i såväl regional utveckling och hälso- och sjukvård som statlig myndighetsutövning”. Detta innebär sannolikt inte att Sollefteå sjukhus på något sätt skulle prioriteras.

Just nu pågår en intern strid inom Socialdemokraterna om var det ska skäras mest. Fram till i dag har vi inte sett något exempel där man redovisat besparingar på något annat ställe än i Sollefteå. Jag tror att bilden skulle vara densamma vid bildandet av en storregion. Den enda skillnaden skulle vara att om 15 000 demonstrerar i Ådalen skulle inte ropen höras ända in i regionfullmäktige i Umeå.

Därför uppmanar jag arbetsgruppen Sollefteå akutsjukhus och alla andra som tror på en framtid i Sollefteå att börja fundera hur ni kan bidra till att en storregion aldrig ser dagens ljus, skulle detta ändå ske har ni jobbat förgäves.

Bengt Sörlin (M)

Landstingspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel