Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt Hållberg var social, rak och ärlig

Vår älskade pappa Bengt Hållberg avled i en ålder av 75 år efter en längre tids sjukdom. Han sörjs närmast av makan Margareta samt barnen Jan och Lisa med familjer.

Bengt växte upp på Bruket i Kramfors med sin far Sture, mor Birgit och yngre bror Lasse. Bengt började redan under skoltiden att jobba extra med att skriva främst sportartiklar och biorecensioner i Västernorrlands allehanda. I Kramfors träffade han också sin blivande maka Margareta på dans i parken. De gifte sig 1965 och förblev så i 55 år. Tillsammans fick de två barn Jan och Lisa.

Bengt och Margareta lämnade Kramfors via Härnösand till Umeå med då 2-årige sonen Jan.

I Umeå började Bengt läsa statistik 1967, ett ämne som passade honom bra och han blev anställd på institutionen och kom sen att disputera 1976. Bengt var en uppskattad kollega och omtyckt lärare på statistiska institutionen.

Åtskilliga är de tidigare statistikstudenter och kamrater från andra fakulteter som sökte upp Bengt för att få ordning på statistiken i sina egna artiklar som ibland ingick i avhandlingsarbeten. I detta var Bengt mycket outtröttlig och mycket skicklig trots att det rörde vitt skilda vetenskapliga områden.

Under sin tid på universitetet träffade även Bengt och Margareta många av de vänner som fortfarande är nära 50 år senare.

Familjen bosatte sig på Bofinksvägen och blev granne med nära kollegan Olle och hans fru Eva, där dottern Lisa fick en bästa kompis i deras jämnåriga dotter Helena. På Bofinksvägen skapades traditioner i form av återkommande surströmmingsfester och nyårsfester med alla vänner där dans, diskussioner och roliga tävlingar ingick.

Relationen med rötterna var viktig och därför köptes 1978 en sommarstuga i Lunde vid Sandöbron nära Kramfors. Där tillbringades somrarna med barn och senare även barnbarn. Släkt och vänner njöt också av många trevliga stunder på sommarstället i Lunde. Sommarstugan var pappas smultronställe där han trivdes som allra bäst med utsikt över Ångermanälven eller ”Fostervattnet” som han kallade den. Bengt var verkligen en Ådalens son.

I början av 80-talet startade Bengt, tillsammans med kollegor från institutionerna Statistik samt Matematisk statistik, företaget Foresco med inriktning på statistik och IT. Han kom sedan att dela sin arbetstid mellan företaget och universitetet.

I sin roll på företaget var Bengt alltid mån om att skapa en Vinn-vinn situation och långsiktig relation med kunderna. Särskilt var statistisk processtyrning ett område som han intresserade sig för. Sonen Jan började efter sina studier jobba på Foresco där far och son kom att bli arbetskamrater i över 20 år.

Företaget blev så småningom uppköpt, men deras lösningar och system används fortfarande inom skogsindustrin och förvaltas idag av IT företaget CGI.

Efter att ha varit radhusägare på Mariehem i drygt 25 år flyttade Bengt och Margareta till en lägenhet på Grisbacka. Snart blev de husägare igen då de köpte huset där de tidigare var hyresgäster. Det visade sig vara ett lyckat köp då dottern Lisa ville flytta hem till Umeå med sin familj efter några år i Stockholm och då en lägenhet i Bengt och Margaretas hus blev ledig. Huset på Grisbacka blev en samlingspunkt för familjen där Pappa alltid fick ha en närhet till barn och barnbarn.

Vår pappa var social, rak och ärlig och hade lätt att konversera med människor, vilket inte minst visade sig i att han även gärna umgicks med våra vänner. Vissa hade han även varit lärare för på universitetet.

Bengt kommer att vara mycket saknad av sin familj, släkt, tidigare arbetskamrater och goda vänner.

Jan Hållberg och Lisa Wennberg