Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt-Åke trodde inte på Hedberg

Tidigare återbud och en karriär som såg ut att ha tagit stopp.

Det var anledningarna till att Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson räknade bort succémålvakten Johan Hedberg som OS-utmanare.

Han har tagit chansen på ett jäkla bra sätt. Men vem kunde veta det?, säger Gustafsson.

Samtidigt som 36-årige Hedberg har gjort jättesuccé i Atlanta har det gått tyngre för de svenska NHL-målvakterna bakom givne ettan Henrik Lundqvist.

Natten till onsdagen möttes de två och Hedberg drog längsta strået. Han tog 46 av 48 skott och Atlanta vann med 3-2 efter straffar mot NY Rangers.

Nu är han NHL:s näst bäste målvakt sett till räddningprocenten på 93,20. Buffalos Ryan Miller är bäst på 93,70.

Men hur mycket succé Hedberg än gör blir det inget OS-spel. I så fall hade han behövt vara med i Bengt-Åke Gustafssons 69 namn stora bruttotrupp ur vilken de 23 som får spela OS ska plockas. Till den var det deadline den 1 oktober och Gustafsson har redan misslyckats med att få dispens för Nicklas Bergfors, New Jersey.

Men förbundskaptenen säger att han inte ångrar att han inte tog ut Hedberg.

Jag vet inte ens om han vill vara med. Han har sagt nej förut.

Det var en av anledningarna till att han inte tog ut honom.

Ja, precis och sedan att det kändes som att han varit andremålvakt i flera år och inte gjort något större väsen av sig. Så det kändes som att det var lite förbi. Sedan finns det många unga killar som man hoppas ska kliva fram. Nu har han fått chansen och tagit den på ett jäkla bra sätt - så det är roligt. Men vem kunde veta det?, säger han.

Gustafssons Tre Kronor spelar den här veckan Channel one cup i Moskva och laddar upp i Stockholm. Det är sista turneringen för de Europabaserade spelarna att visa upp sig innan Gustafsson presenterar truppen till Vancouver den 27 december.