Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belöning för dödsskylt

Polen har utfärdat en belöning för att få tillbaka den historiskt ödesmättade skylten "Arbeit macht frei" från dödslägret Auschwitz, som stals i fredags.

Gränsbevakningen förstärktes på lördagen.

Premiärministern krävde en omedelbar och omfattande polisutredning för att spåra förövarna. Museet i det forna koncentrationslägret Auschwitz, polisen samt privata bidragsgivare utfärdade enligt den polska nyhetsbyrån PAP en belöning på 115 000 zloty (drygt 285 000 kronor) till den som kan lämna uppgifter om stölden av metallskylten från Nazitiden.

Polisen beordrade ökad bevakning vid landets gränskontroller för att försöka hindra att skylten smugglas ut ur landet. Flera vägspärrar upprättades i södra Polen medan ett 40-tal poliser och rättsmedicinska experter undersökte området efter spår, uppgav en polistalesman. Även Interpol och Europol är inkopplade i fallet.

Stölden av originalskylten - som blivit en tragisk symbol för nazisternas folkmord - har väckt bestörtning i Polen och i omvärlden.