Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bejublad cirkusopera

/

Cirkusflickan Emma ska bli lindansare, precis som sin mamma. Det är bara ett problem. Hon kan inte gå på lina.

Annons

Sceniska sånglinjens uppsättning "Cirkusflickans resa", som hade premiär i går på Härnösands Teater inför flera förskoleklasser, handlar om hur svårt det kan vara när man passar mycket bättre.

– Det är roligt att göra opera för barn, barn är en så tacksam publik, som alltid visar vad dom tycker, säger Karin Bengtsdotter som är sångpedagog på Sceniska sånglinjen på Härnösands folkhögskola.

Sceniska sånglinjen brukar sätta upp en barnopera nästan varje år. Problemet är att det bara finns ett fåtal barnopero. Den allra mest kända är Erland von Kochs "Pelle Svanslös. Den har förstås Sceniska sånglinjen satt upp flera gånger.

"Cirkusflickans resa" är däremot en helt nyskriven barnopera. Malin Hülphers är Composer in Residence på Scenkonstbolaget.

Operan framfördes också tillsammans med Nordiska kammarensemblen. Musikerna var för dagen utklädda till cirkusartister.

"Cirkusflickans resa" utspelar sig inte helt och hållet i cirkusmiljö. Emma, dotter till en lindansare, vill egentligen vara som en vanlig människa, gå i skolan som vanliga barn och ha alldeles vanligt sommarlov.

Evelina Stenvall sjunger rollen som Emma och gör det mycket bra. Inte minst för sin förmåga att göra Emma till en människa av kött och blod.

Den stora barnpubliken skrattade och levde med i handlingen genom hela föreställningen.

Inte minst bejublad blev avslutningen när cirkusdirektören kallade fram musikerna för att de "ska göra sina otroliga toner". Det märktes också att musikerna i Nordiska Kammarensemblen tyckte att det var väldigt roligt att få vara klassiska musiker på en cirkus.

Sceniska sånglinjen på Härnösands Folkhögskola, Kapellsbergs Musikskola hette skolan tidigare, har i många år varit en plantskola för Operahögskolan i Stockholm och Högskolan för scen och musik, som Operahögskolan i Göteborg heter.

Internationella operastjärnan Malin Byström och Astrid Robillard från Härnösand, första mezzosopranen som fick Jenny Lindh-stipendiet är ett par exempel på operasångare som studerat scenisk sång på Härnösands folkhögskola.