Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av ett starkt ledarskap på statsministernivå är mer än brinnande

Annons
Debattörerna eftersöker ett ledarskap som bygger på självmedvetenhet och ansvar. Ett ledarskap som inkluderar alla skapar fred, skriver ledarutvecklaren Annika Sundbom Åström (med support av fredsforskaren Mathilda Lindgren) . Bilder: Hasse Holmberg/TT / Anders Wiklund/TT.

Vi behöver ett medvetet ledarskap, där ledaren förstår att det är den och de som leder som skapar konflikter eller gemenskap, avveckling eller utveckling i ett samhälle. Ledare med insikten att det ansvaret aldrig kan läggas ut på någon annan.

Ledare som förstår att skapar vi fred inom landet så är det vägen till ekonomisk tillväxt. Det innebär att skapa ett mål på en sådan hög abstraktionsnivå så att alla gynnas av den. Jag syftar inte bara på sittande statsminister, utan på samtliga som vill inta platsen i september.

Ansvar är det avgörande ledordet för våra kommande ledare till hösten. Det innebär att ta ansvar för alla som bor i hela Sverige. Det innefattar de rikaste, de fattigaste, de mest kreativa, de passiva, de som bränner bilar, de som forskar, de som dansar, de som arbetar för fred, de som finner gemenskap i rasistiska organisationer, de som samlar frimärken, de som tränar tre gånger i veckan, de som super sig berusad lika ofta.

Det innefattar alla! Det innebär inte att förhöja vissa och fördöma andra. 

Mathilda Lindgren, fredsforskare och Annika Sundbom Åström ledarutvecklare. Foto: Helene Johansson

Det går inte att skylla på invandringen, kriminaliteten eller svårigheten att rekrytera läkare, sjuksköterskor och poliser. Det är bara symtom på bristen av ett långsiktigt mål som gynnar hela Sveriges befolkning. Ett sådant mål, har vi inte haft i vårt land på väldigt länge, men samhället har fungerat ändå.

Under de senaste åren har vi mött utmaningar bland annat genom alla de människor som flyttat till Sverige och de stora omstruktureringar av offentlig sektor som gjort att alla inte längre känner att de ingår i den svenska gemenskapen.

Oavsett om det är Stefan Löfven (S) som leder landet i höst eller inte kommer här ledarutvecklaren Annika Sundbom Åström (och Mathilda Lindgren) med uppmaningar till den framtida statsministern. Bild: Sören Andersson

När spiltan är tom, bits hästarna, är ett gammalt uttryck som beskriver orsaken till de konflikter och demonstrationer vi ser i Sverige idag. Människor som inte upplever sig bli sedda blir arga. De som har en större vision och tar ett större helhetsansvar än de som leder blir hotfulla. Inte för att de inte gillar politiker, utan för att de har en större passion och vill förverkliga den.

I mitt arbete som ledarutvecklare vet jag att jag ser andra människor genom mig själv och tar ansvar för mina projektioner i relation till dem jag leder till sin utveckling för att lyckas.

Det ansvaret är avgörande för att alltid få hela grupper med mig. Dessutom behöver jag ha en större passion till ett mer långsiktigt, omfattande mål än dem jag leder. Detsamma krävs för den statsminister och de politiker som intar regeringen i september.

Jag vet att det går att skapa en vision som omfattar alla. Om vi lyfter upp essensen av alla partiers infallsvinklar på en högre abstraktionsnivå med en djup fysisk förankring så kan vi nå dit. Det är förutsättningen för att Sverige återigen kan bli ett föredöme i fredsfrågor och ett land som tar täten, som en av världens starkaste ekonomier och den som visar vägen i humanitet, jämställdhet och jämlikhet.

Annika Sundbom Åström, ledarutvecklare med support av

Mathilda Lindgren, fredsforskare, Human Dignity A Center For Leadership AB Sollefteå

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons