Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsad effekt av jobbcoachning

Annons

Regeringens miljardsatsning på jobbcoacher har inte hjälpt arbetslösa att få jobb, enligt en ny utvärdering. För vissa grupper har den till och med varit i vägen.

Ungefär 273 000 arbetssökande deltog 2009-2011 i jobbcoachning till en kostnad av cirka 2,6 miljarder kronor.

Insatserna har hjälpt vissa grupper men har som helhet haft begränsad effekt på övergången till arbete, skriver Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i en ny rapport.

Utredarna har studerat ett urval av de arbetssökande som fått jobbcoachning. I genomsnitt har deras arbetslöshet förkortats med två procent, motsvarande ungefär sju dagar.

Men den siffran skulle förmodligen vara lägre om man studerar alla de arbetslösa som fått jobbcoachning, säger utredaren Linus Liljeberg som är en av rapportens författare.

Effekten av coachernas arbete har, säger Liljeberg, varit störst bland de arbetssökande som antingen har problem med svenska eller som är ovana arbetssökande, exempelvis människor som nyligen förlorat jobbet.

För vissa grupper, till exempel äldre och långtidsarbetslösa, har coachningsinsatsen till och med varit negativ eftersom den skapar en inlåsningseffekt; man söker helt enkelt inte jobb medan åtgärden pågår, säger Linus Liljeberg.

Ett mått på jobbcoachningens begränsade effekt är att deltagarna efter ett år har två procent högre övergång till arbete, främst tillfälliga arbeten.

"Sett över 24 månader är deltagarna inskrivna som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen i lika stor utsträckning som de skulle ha varit om de inte hade fått jobbcoachning", skriver rapportförfattarna.

Utbudet av coacher har varit stort och ungefär sju av tio deltagare är nöjda med insatsen.

Coachningen har inte hjälpt män, de som varit arbetslösa länge eller deltagare över 50 år. Däremot har insatserna förkortat arbetslösheten med 1-2 veckor för kvinnor, personer med mycket korta arbetslöshetstider, eftergymnasialt utbildade och utomnordiskt födda, enligt rapporten.

Ylva Johansson, som talar för Socialdemokraterna i arbetsmarknadsfrågor, vill inte slopa jobbcoacherna helt.

Det fungerar för vissa, dem som står nära arbetsmarknaden, säger Johansson som dock inte vill ge regeringens satsning något annat än bottenbetyg. Regeringen har haft två viktiga delar i sin arbetsmarknadspolitik och det är jobbcoacher och fas 3. Inget av det är väl direkt en succé, säger Johansson som förespråkar utbildningsinsatser.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) sitter instängd på ett möte i Bryssel, men lämnar en skriftlig kommentar genom sin pressekreterare: "Det är glädjande att det finns positiva effekter med jobbcoacher. Deltagare som går hos en coach får mer hjälp än de som inte går hos en coach och är även mer nöjda. Två av de grupper som gynnas av att gå hos en coach är unga och gymnasieutbildade kvinnor", skriver Engström, men framhåller att coachning är ett av många verktyg och att Arbetsförmedlingen måste anpassa insatserna efter den enskildes behov.

Insatserna hade störst effekt under det första året, 2009. Efter det har effekterna minskat.

Systemet har tidigare kritiserats för att vara ineffektivt. En granskning som TV 4 Nyheterna gjorde i början av 2011 visade att bara var femte som fått hjälp av en coach hade ett riktigt jobb. Enligt en utvärdering från Arbetsförmedlingen var effekten "oklar".

Bakgrund: Jobbcoacher

Jobbcoacherna infördes 2009 och syftet var att öka arbetssökandes chanser att få jobb. Coacherna ska hjälpa arbetslösa att skriva ansökningar, meritförteckningar och på andra sätt underlätta processen att hitta en ny arbetsgivare.

Mer läsning

Annons