Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedrägerihärvan i Kramfors uppgår till miljonbelopp

Minst 15 personer har blivit blåsta i den stora bedrägerihärvan i Kramfors kommun. Det rör sig totalt om flera miljoner som en kvinna i 60-årsåldern misstänks ha lurat till sig.
– Det känns surt, Jag borde ha anat något, säger en av de drabbade, som lånat ut 300 000 kronor.

Bedrägeriet i Kramfors kommun växer. Nu finns 13 ärenden hos kronofogden där lika många privatpersoner kräver en kvinna i 60-årsåldern på sammanlagt 2,2 miljoner kronor. Allt uppmärksammades i januari när kvinnan skulle börja betala tillbaka pengar hon lånat under perioden oktober till strax före jul året före. Tidningen har pratat med flera av de drabbade. De har samtliga berättat likartade historier.

Kvinnan har kontaktat dem och berättat att hon har en släkting som råkat illa ut i en trafikolycka i antingen Turkiet eller Thailand. Släktingen, i några fall ett kusinbarn och i andra fall den egna sonen, skulle ha varit vållande till olyckan och hade problem med polisen. I något fall ska det ha varit en sjukhusvistelse efter olyckan som krävde en snabb betalning.

I samtliga fall har det handlat om mycket pengar som akut skulle behöva betalas ut och i vart fall 13 personer har ställt upp och betalat allt mellan 40 000 kronor upp till 440 000 kronor.

– Det skulle kosta mellan 600 000 kronor och 800 000 kronor att få ut släktingen och hon frågade om hon fick låna 300 000 kronor av mig, berättar en man i 65-årsåldern som blev kontaktad av kvinnan den 13 november i fjol.

Han kände kvinnan sedan tidigare och hade ett väldigt stort förtroende för henne.

– Hon visade också upp en bild i sin telefon på en kapitalförsäkring som hon hade. Men det gick inte att få ut pengar just nu ur den. Dessutom sade hon att jag skulle få rejält med ränta på lånet. Men det tyckte inte jag var nödvändigt, det kändes som ocker, förklarar mannen som bara ville hjälpa till.

I slutet av januari var det meningen att kvinnan skulle betala tillbaka. Men det gjorde hon inte och till slut förklarade hon att hon helt enkelt inte hade några pengar.

Samma dag gjorde mannen en polisanmälan, men han har inte vänt sig till kronofogden än.

– Jag borde ha annat något och det känns surt, men jag går inte under för det här, säger mannen som tror att det blir svårt att få tillbaka några pengar.

Ytterligare en man i samma ålder blev uppringd i slutet av oktober och fick samma fråga.

– Hon behövde en halv miljon kronor till en advokat för att få ut en släkting från ett häkte i Turkiet, berättar han.

Mannen tyckte att kvinnan skulle prata med sin bank. Men det var så bråttom att hon hävdade att det inte fanns tid till det.

– Hon ville låna 500 000 men fick låna 50 000 kronor. Vi skrev en revers och hon skulle betala tillbaka den 15 december, berättar mannen.

Men när den tidpunkten kom hade kvinnan inga pengar och fick anstånd en månad. Men inte heller då kom någon betalning. I stället berättade hon att hon själv hade blivit blåst av någon på internet och att pengarna var borta.

– Det är oförklarligt. Man undrar ju vart pengarna tagit vägen, säger mannen.

Tidningen har pratat med åtta av de drabbade. Samtliga berättar ungefär samma historia och att kvinnan genom åren byggt upp ett mycket stort förtroende på orten. Därför har ingen ifrågasatt henne. Ingen av de som vi pratat med har i sin vildaste fantasi trott att de skulle kunna bli lurade av kvinnan.

Hos polisen bekräftar Lars Andersson, chef för bedrägericenter i Sundsvall, att det nu kommit in 15 polisanmälningar mot kvinnan. Hur stora summor det rör sig om totalt vill han inte gå in på.

– Vi har fått utredningsdirektiv av åklagaren och har nu tillsatt en utredningsgrupp som ska börja jobba med det här nu i veckan, säger han.

Ärendet rubriceras som grovt bedrägeri i flera fall. Nu ska polisen höra den misstänkta kvinnan och alla målsäganden. Lars Andersson utesluter inte att det kan komma ytterligare någon polisanmälan och att någon eller några valt att inte göra en polisanmälan. Vad kvinnan sagt i de inledande samtalen med polisen vill Andersson inte avslöja.

Vart har pengarna tagit vägen?

- Vi tror oss veta vart pengarna tagit vägen. Men det kan jag inte säga någonting om nu. Det är ett känsligt läge, säger Lars Andersson.