Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägerier via e-post ökar kraftigt

Annons

Anmälningarna om bedrägerier via internet, så kallad phishing eller nätfiske, ökar kraftigt, rapporterar Ekot.

Svenskar är plikttrogna och blåögda, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund.

Bedragarna skickar mejl och vill ge sken av att representera en bank eller ett annat företag och är ute efter att komma åt kort- och kontoinformation.

Enbart polisen i Stockholms län får dagligen får in mellan 10 och 15 anmälningar. I hela landet har anmälningarna ökat från cirka 10 000 under 2008 till över 21 000 i fjol.

Det är så enkelt. Det genererar mycket pengar, det är ganska svårt att åka fast. Och om du åker fast, så får du ändå inget straff, säger Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning till Ekot.

Dick Malmlund är en av grundarna till säkerhetsföretaget Varningsinfo och var tidigare säkerhetschef på Svensk Handel. Han tycker att alla borde ha som vana att aldrig klicka på länkar i e-postmeddelanden.

Vi svenskar är så plikttrogna och blåögda, vi svarar och återkopplar till allt utan att tänka oss för. När folk har ett missat samtal trycker många till exempel ofta bara på återuppringning.

När det gäller nätfiske är Dick Malmlund kritisk till att bankkunder sällan får reda på om det försvunnit pengar från kontot. Banken rättar ofta till bedrägeriförsöket utan att kunden meddelas.

Jag tycker att alla borde få en ärlig chans att veta vad som händer.

Mer läsning

Annons