Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedårande vals på Ödbergska gården i Ö-vik

Gösta Johansson och Lars-Åke Larserud bjöd på en bedårande vals 25 februari då det var Taubeafton på Ödbergska Gården.

Folk satt som packade sillar för att få sjunga med i den rika visskatt som Evert Taube lämnat efter sig. Johan Ödbergsällskapet var beredda på invasion, så man ville inte att Gösta skulle ta med sig basisten Lars Olofsson dragande på basfiolen. Det skulle helt enkelt inte finnas plats för den. Finns det hjärterum så finns det stjärterum, vilket gäller i högsta grad på Ödbergska gården. Folk satt ända inpå spelemännen och temperaturen blev hög uti kroppen allt eftersom kvällen gick framåt i musikens tecken.

Gösta Johansson kan sin Taube utan och innantill. Dessutom kan han som få fängsla publiken med timida och stilrena presentationer. Vid sin sida har han Lars-Åke Larserud, sin före detta elev och lärarkollega på Ängetskolan. Musikintresset förde lärarna Gösta Johansson, Lars-Åke Larserud och Karl-Erik Jakobsson samman på 70-talet. Åldern tar ut sin rätt och Karl-Erik Jakobsson har spelat sin sista vals på Ödbergska gården.

Från kvällen kan man plocka ut många russin ur kakan, men jag fastnade för ”Maj på Malö” efter att ha hört Gösta Johanssons berättelse om hur denna bedårande vals kom till. Valsen som 1947 blev ledmotivet i filmen med samma namn.

Dagen till ära hade man i Ödbergska gårdens nyrenoverade kök bakat Sven-Bertils äppelkaka som serverades till vispgrädde och rullrån. Receptet är hämtat ur ”Till Bords med Evert Taube” skriven av Sven-Bertils son Jesper Taube. Att döma av den strykande åtgången så lär det bli fler äppelkakor och Taubeaftnar på Ödbergska gården.

Johan Ödbergsällskapets ordförande Göte Nordmar hoppade in lite då och då och gav syre åt kvällen. Personkemin mellan Göte Nordmar och Gösta Johansson är av 24 karat.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel