Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB-stängningen i Sollefteå tas upp i riksdagen – sjukvårdsministern krävs på svar

BB i Sollefteå stänger nästa vecka. Nu lyfter riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) frågan i riksdagen. Detta i en skriftlig fråga till Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gariel Wikström (S).

Rågsjö, som är sjukvårdspolitisk talesperson, tycker att Vänsterpartiet tillsammans med regeringen genomfört viktiga satsningar på den eftersatta hälso- och sjukvården till kvinnor.

"Det är därför med oro vi mottar nyheten om att BB Sollefteå stänger. Det är ett tungt besked som innebär att födande kvinnor hänvisas till Sundsvall eller Örnsköldsvik" skriver Rågsjö.

För Pluskunder: Snart stänger BB – ABF ordnar kurs i bilförslossning

Hon konstaterar att Sollefteå BB är en väl fungerande förlossnings- och BB-enhet som visar goda resultat. Exempelvis är andelen kejsarsnitt i Sollefteå bara 7,3 procent jämfört med Sundsvall som har 13,4 procent och Örnsköldsvik som har 10,6 procent.

"Nu monteras verksamheten ned och enhet efter enhet försvinner. Det får konsekvenser för de kvinnor som hänvisas till andra sjukhus men det får också samhälleliga konsekvenser. Det blir mindre attraktivt att bosätta sig eller stanna kvar i glesbygd och det blir ännu svårare att rekrytera sjukvårdspersonal med rätt kompetens"

Rågsjö har själv besökt Sollefteå sjukhus och har noterat att nedmonteringen redan lett till problem med att rekrytera AT-läkare med mera.

Läs också: Rågsjö om landstinget – "Verkar vara stort kaos"

Karin Rågsjö ställer nu en skriftlig fråga till Gabriel Wikström där hon frågar vilka åtgärder han avser vidta för att säkra att kvinnor i hela landet får rätt till god och patientsäker vård vid förlossningar.

Senast den 1 februari ska Wikström besvara frågan.

Läs också: BB-frågan avgjord – Landstinget lägger ner i Sollefteå