Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB-nedläggningar tycks inte spara så mycket som förväntat: "Någon har höftat rejält"

Enligt förslagen som utreds kommer förlossningen i Sollefteå, Örnsköldsvik, eller båda två, att läggas ned. Men när de på fredagen presenterades reagerade Soledad Henriques (KD) på hur lite det skulle spara.– Någon måste ha höftat rejält i höstas, säger hon.

Annons

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland trädde samman i Härnösand under fredagen.

Det är ingen nyhet att landstingets ekonomi är kärv och att de behöver spara pengar.

Sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson har fått i direktiv från landstingsdirektören Inger Bergström att se över hur det skulle drabba länet om vi bara har en eller två förlossningskliniker i stället för tre.

– Den enkla förklaringen är att det saknas pengar. Vi ska dra ned 160 miljoner på specialistsjukvården, sa Fållbäck Svensson i februari.

Därför presenterade kvinnosjukvårdens länsverksamhetschef Marju Dahmoun en lägesrapport i hälso- och sjukvårdsnämnden i dag. Det är hon som håller i utredningen om de tre alternativen:

► Sollefteå stänger förlossning, slutenvård och operation.

► Ö-vik stänger förlossning och slutenvård.

► Båda stänger enligt ovanstående.

Läs också: BB kan läggas ner både i Sollefteå och Örnsköldsvik

– Uppdraget är att utreda om vi ska ha en eller två förlossningskliniker i länet och då måste en eller två bort. Nu är det hennes uppdrag att ta fram underlag, säger Nina Fållbäck Svensson.

Förslagen ska inte ligga färdiga på bordet förrän i september, så de kommer att filas till. Men politikerna fick en chans att säga sitt och en som reagerade på utredningen var Soledad Henriquez (KD).

– Det första jag reagerade på var att i höstas skulle man spara 70 miljoner på att lägga ned i Ö-vik och Sollefteå (40 miljoner på Ö-vik och 30 på Sollefteå, reds. anm.). I dag har vi fått se att det alternativet skulle spara snarare 30 miljoner. Det är en diff på 40 miljoner mot i höstas. Det visar på att det var klokt att vara kritisk då. Nu får vi svart på vitt att man inte räknat som man borde.

Läs också: Soledad Henriquez får inte se siffrorna

Hon berättar att hon gjorde inspel och ville veta bland annat om transportkostnader och vad det kommer kosta när Ö-viksmammor väljer att föda i Umeå i stället för Sundsvall, då det är närmre.

– När man säger att till exempel transportkostnader ökar vill jag veta att ambulanschefen suttit med och tagit fram siffrorna. Jag vill vara säker på att de stämmer. För uppenbarligen höftade någon rejält i höstas.

Du verkar positiv till vart utredningen kan leda?– Min förhoppning är att man tog lärdom i höstas och försöker göra det här grundligt. Så länge politiken ställer krav på rätt underlag kan vi få siffror som stämmer.

Läs också: Här är Socialdemokraternas insatsplan – BB räddas i Örnsköldsvik men inte i Sollefteå