Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB kan läggas ner både i Sollefteå och Örnsköldsvik

Kirurgin och BB bort i Sollefteå, BB bort även i Örnsköldsvik liksom rehabmedicin i Härnösand.
Landstingets sparlista presenterades officiellt på onsdagen och det är tunga besked som gäller.

Listan som vi i stora delar redan avslöjat bekräftades på en medieträff i Härnösand med ledande politiker i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

För Sollefteå sjukhus föreslås följande:

16 vårdplatser färre, ingen kirurgi eller ortopedi, ingen sluten kvinnosjukvård inklusive BB och ingen barn- och ungdomsvård.

Dock tillkommer "utökat uppdrag" inom smärtlindring, medicin, geriatrik, rehabilitering och onkologi.

För Örnsköldsviks sjukhus gäller:

5 nya vårdplatser för ortopedi, utökat uppdrag inom knä- och höftproteskirurgi samt ingen sluten kvinnosjukvård inklusive BB och ingen barnsjukvård.

För Sundsvalls sjukhus ligger i potten:

10 nya vårdplatser för kirurgi, nivåstrukturering inom kirurgi och ortopedi (man specialiserar sig mellan Sundsvall och Örnsköldsvik) samt smärtlindring flyttas till Sollefteå.

Utöver detta ska heldygnsvård i vuxenpsykiatrin koncentreras till ett eller två av sjukhus och rehabiliteringsmedicin i Härnösand flyttas till Sundsvall och delvis till rikssjukvård.

Det här är de konkreta sakerna som nu för första gången sätts på pränt. Det blir i praktiken de nyutnämnda länsklinikcheferna som får i uppdrag att se till att förslagen blir verklighet.

– Om någon grej visar sig inte gå att genomföra, får man överväga andra åtgärder, säger Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Allt som allt ska nämnden spara 160 miljoner på tre år. Det räknar man med att klara.

Besparingen på att flytta alla operationer från Sollefteå till annat sjukhus är tidsfaktorn enligt Ewa Back.

– Man gör saker oftare, man får ett mer trimmat team som tjänar tid. Och tid är pengar som bekant, säger hon.

Innan de politiska besluten fattas vill nämnden ha utrett hur akut omhändertagande kommer att fungera, hur effekten blir om man behåller BB på två orter, hur dagkirurgi ändå kan skötas i Sollefteå samt vad som krävs i Sundsvall och Örnsköldsvik för att kunna ta emot fler patienter från Sollefteå och Härnösand.