Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB i Sollefteå vill locka Stockholmsmammor i nytt projekt: "Vi kan ge en bra förlossningsupplevelse"

I Stockholm är efterfrågan på förlossningsplatser stor. Större än det finns platser. Nu vill Kvinnokliniken i Sollefteå bli ett alternativ.
– Vi kan ge en bra förlossningsupplevelse, säger Göran Ingemar Backman, överläkare vid kvinnokliniken i Sollefteå.

Staten anslog för en tid sedan medel för att satsa på att utveckla kvinnosjukvården i landet. Kvinnokliniken har nu ansökt om medel till den satsningen, 200 000 kronor, för att i projektform utveckla tankarna och se om det är en möjlig väg att gå.

Det är en brist på förlossningsplatser i Stockholm, nu senast stängde Sophia BB. I Sollefteå skulle man kunna ta emot fler och kvinnokliniken vill utveckla förlossningsverksamheten på det här sättet. En volymökning i Sollefteå skulle också ge landstinget Västernorrland ökade intäkter.

Man vänder sig till kvinnor som tidigare fött barn vaginalt, eftersom man lättare kan bedöma när förlossningen kommer att ske.

Läs också: Kritik mot nedläggningsförslag

– Vår tanke är att kvinnan och mannen kommer upp och om de har lust tillbringar en spakväll på hotell. Vi höra om det finns någon vill samarbeta med oss. Vill man inte bo på hotell så är en tanke att inrätta ett enklare boende här på sjukhuset där en avdelning står tom, säger Backman.

Om Kvinnokliniken får bidraget, det är staten som betalar men landstingets regionala utveckling som beviljar, så hoppas man kunna köra igång projektet redan den 1 april. Till att börja med ska man sondera läget med mödravården i Stockholm, hitta lämpliga samarbetsformer och utarbeta procedurer för remisshantering, planering av förlossning, logistik med mera. För att genomföra det och dessutom marknadsföra idén och köpa in vissa externa tjänster behövs 200 000 kronor.

– Säg att vi får trettio till trettiofemtusen kronor per förlossning så motsvarar det intäkten av fem förlossningar, säger Göran Ingemar Backman.

Varför skulle en Stockholmsmamma vilja föda i Sollefteå?

– En förlossning är en av de viktigaste händelserna i livet och vi kan ge en personlig omvårdnad, säger Backman.

Dessutom poängterar han att kvinnokliniken har en bra personal och att det finns siffror på att de gör ett bra arbete. Vad gäller till exempel kejsarsnitt så ligger man klart lägst i länet och långt under riksgenomsnittet.

– Jag hoppas att vi får ett besked att vi får genomföra projektet så fort som möjligt. Det är ju inte landstingets pengar och syftet ska vara att utveckla kvinnovården, det gör vi med det här, säger Göran Ingemar Backman.

Läs också: BB-turism har prövats i liten skala förut