Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB i Sollefteå och Örnsköldsvik fortsatt hotade trots protesterna – landstinget utreder nedläggning

"Utan barn stannar Ö-vik" – kanske är det dags att damma av plakaten från i höstas.
Landstinget ser nämligen över kvinnosjukvården och förlossningarna på nytt.
Ett alternativ som utreds är att lägga ner BB både i Sollefteå och i Örnsköldsvik.

Alla trodde att BB i Ö-vik var fredat efter Socialdemokraternas reträtt i landstingets stora insatsplan i höstas.

Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland, bekräftar nu att utredningsuppdraget ligger kvar.

– Uppdraget är att se över förlossnings- och kvinnosjukvården på en eller två enheter i länet. Så är det formulerat, säger Nina Fållbäck Svensson.

Och varför drar ni igång detta just nu?

– Den enkla förklaringen är att det saknas pengar. Vi ska dra ned 160 miljoner på specialistsjukvården.

Konkret ber Nina Fållbäck Svensson verksamhetscheferna Marju Dahmoun och Rein Florell att beskriva konsekvenserna för akut omhändertagande, ekonomi och patientsäkerhet om BB och kvinnosjukvård koncentreras till enbart Sundsvalls sjukhus eller till två sjukhus i länet, Sundsvall och Örnsköldsvik eller Sundsvall och Sollefteå.

Läs också: Beslutet om BB i Sollefteå kan rivas upp

Hon agerar på direktiv från landstingsdirektör Inger Bergström. Bergström i sin tur har att leverera konsekvensanalyser utifrån vad den politiska majoriteten begär.

– Vi behöver stämma av det här gentemot majoriteten och jag vet att de diskuterar detta. Det kan hända att formuleringarna i uppdraget ändras. Men det här är det jag fått så här långt, säger Nina Fållbäck Svensson.

– Nu jobbar vi med två alternativ. Är det så att de känner att vi ska nog inte ha bara på ett ställe får jag också ändra uppdraget.

Fållbäck Svensson tror inte några konkreta förslag kan läggas förrän framåt hösten.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) är förvånad över uppståndelsen.

– Först kom medicinsk rehab fram. Det är på väg att processas. Sedan kom koncentration av ortopedin till Sollefteå. Sedan fortsätter man att beta av listan från hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i september, kommenterar han.

– Har man inte framme underlag för de konsekvenser det ger för länets invånare med ett, två eller tre BB så kan man inte heller fatta något beslut kring det. Det är inte något konstigt med det.

Så du lovar inte att Ö-viks BB blir kvar?

– Jag kan inte lova att något blir kvar eller att något ska läggas ner.

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.