Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Kom igen, Björklund - kräv att S byter utrikesminister

Dags för en ny Mellanösternpolitik. Och Björklund kan kräva det av S.

Visste ni att Sveriges utrikesminister i de senaste årens utrikesdeklarationer inte nämnt de kristnas situation i Mellanöstern? Inte en enda gång.

Ja, vår utrikesminister har valt att prioritera bort de kristnas situation i en region som skakas av våld, förföljelse och förtryck.

Detta trots att vi vet att situationen är högst allvarlig. Islamiska statens förföljelse av etniska och religiösa minoriteter, däribland kristna grupper, har av flera politiska organ deklarerats som folkmord. I Egypten har en rad terrordåd riktats mot landets kristna kopter. I Irak har de kristna minoriteterna nästan helt utplånats av systematiskt våld under de senaste åren.

Och ändå har utrikesminister Margot Wallström (S) inte ens bemödat sig med att nämna förföljelsen av kristna i utrikesdeklarationerna.

Det är en skam för Sverige.

Sveriges utrikesminister har också lyckats med att fullständigt sabotera våra relationer med Israel genom erkännandet av Palestina och en rad förbryllande uttalanden. När civila i Israel utsattes för knivattacker valde Wallström att i stället fokusera på hur israelisk polis och militär hanterade knivdåden. "Utomrättsliga avrättningar", var utrikesministerns kommentar om Israels respons på terrorattackerna.

I en intervju med Judisk Krönika avslöjade även Wallström att hon inte förstod varför judar i exempelvis Malmö valde att flytta till Israel. Kanske beror det på framväxten av antisemitism, utrikesministern?

Den rödgröna regeringen har även varit ovillig att se över svenskt bistånd till Palestina, trots att vi vet att att den palestinska myndigheten ger finansiellt bidrag till terrorister – frisläppta eller fängslade – och till "martyrernas" familjer.

Både Centerpartiet och Liberalerna har i veckan öppnat upp för att släppa igenom en S-regering. De två liberala partierna har krävt åtgärder på en rad områden. Tyngdpunkten ligger på ekonomiska frågor. Men man borde även kräva förändring inom utrikespolitiken. Det bör framför allt ligga i Liberalernas intresse, partiet har ju trots allt en rik historia av engagemang i internationella frågor.

Om det nu blir ett blocköverskridande samarbete måste Jan Björklund (L) driva på för en ny Mellanösternpolitik. Kräv att Sveriges regering engagerar sig för Mellanösterns kristna. Kräv att regeringen återreparerar relationerna med Israel och att man börjar ställa hårdare krav på den palestinska myndigheten.