Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäverdammar sprider kvicksilver

När bävrar koloniserar nya vattendrag och bygger dammar sprids miljö- och hälsofarligt metylkvicksilver i vattnet.
Det visar ett forskningsprojekt som SLU i Umeå genomfört.
Bland annat har de under tre år tittat på tre vattensystem med bäver i Västernorrland.

Mycket tyder dock på att problemet är övergående och bara gäller när nya områden får dammar.

– Vår slutsats är att kvicksilverproblemet i bäversystem enbart kommer vara aktuellt under en övergångsperiod, säger Frauke Ecke från SLU, som har lett studien.

Det som händer när bäver dämmer över ett område är att vattenmassorna kan leda till syrebrist i marken. Det i sin tur innebär att oorganiskt metalliskt kvicksilver ombildas till en miljö- och hälsofarlig förening, metylkvicksilver.

Då har tungmetallen nämligen förvandlats till en kemisk form där den kan tas upp av fisk och andra organismer och på så sätt till sist hamna i människan. Redan nu innehåller fisken i många vatten för mycket tungmetaller och bör bara ätas i begränsad mängd.

Forskarna har också sett att det verkligen sker en sådan förvandling i vattnet nedströms bäverdammarna.

Men lyckligtvis sker det bara i områden som inte haft bäver i historisk tid. Alltså där nyetablering av bäver äger rum. Inte om bävern bygger dammar där den redan tidigare hållit till.

– När bävrarna så småningom återkoloniserar ett system som har varit övergivet under en period kommer det inte ske en ökad metylering, säger Frauke Ecke.

Bävern utrotades från Sverige på 1870-talet och var borta i ungefär 50 år innan den återinplanterades från Norge. Västernorrland var det första län där bävrar då planterades ut igen.

Läs mer: Här läcker det kvicksilver