Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre skydd för minoritetsägare

Annons

Stockholmsbörsen vill förbättra skyddet för minoritetsaktieägare och har därför begärt att Kollegiet för svensk bolagsstyrning ska komplettera sina regler för offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden med regler även för fusioner och liknande förfaranden, enligt ett pressmeddelande. Detta sedan man under hösten uppmärksammat ett behov av ett förstärkt skydd.

Syftet är att takeover-reglerna även ska omfatta sådana transaktioner där ett utländskt eller svenskt börsbolag listat i Stockholm föreslås tas över av ett annat bolag genom en fusion eller liknande.

De som väljer att investera i bolag som finns på Stockholmsbörsen ska veta vilka regler som gäller oavsett var dessa bolag har sin legala hemvist.

Minoritetsskyddet är en jätteviktig fråga för våra investerare. Men det här gagnar också de utländska bolag som kommer till börsen. Jag är inte bekymrad över att det här kommer att minska attraktionskraften för utländska bolag att komma hit, eftersom det är viktigt att de också har ett investerarkollektiv som har högt förtroende för dem, säger Magnus Billing, vd för Nasdaq OMX Stockholm.

Bakgrunden till att börsen vill att reglerna ändras är det som hände i Alliance Oil under hösten. Bolaget köptes upp av storägaren på villkor man i praktiken själv satt upp. Endast 75 procent av ägarna behövde godkänna affären, till skillnad från de svenska takeover-reglerna som kräver 90 procent.

Det gjordes i en fusionsliknande transaktion baserad på utländsk lagstiftning, säger Magnus Billing, De svenska takeover-reglerna ger ett bra skydd för minoritetsägare. Det finns skäl att behandla fusioner på likartat sätt, säger han.

Mer läsning

Annons