Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre ekonomi men ändå sämre

Mer än varannan svensk tror att landets ekonomi blir bättre 2010 än i år. Å andra sidan tvivlar många på att välfärden samtidigt kommer att förbättras.

TCO har låtit undersöka folks förväntningar på hur Sveriges välfärd, ekonomi och arbetsmarknad utvecklas nästa år.

Sveriges ekonomi kommer att gå framåt, enligt 57 procent av de tillfrågade. Bara 17 procent bedömer att ekonomin blir sämre.

Två av tre män tror på bättre tider och är därmed klart mer positiva än kvinnorna (48 procent).

Mest pessimistiska är pensionärerna - 29 procent ser sämre tider framför sig.

Trots att en majoritet tror på en växande ekonomi, räknar bara 15 procent med att välfärden blir bättre 2010. Så många som 44 procent tror att välfärden för barn och äldre blir sämre än vad den var 2009. Den pessimismen gäller alla yrkeskategorier och åldersgrupper.

"Sambandet mellan ekonomisk utveckling och bättre välfärd är inte längre självklart. Svenska folket verkar inte tro att ett förbättrat ekonomiskt läge kommer leda till bättre kvalitet i välfärden. Det är ett oroväckande tecken på att tilltron till den svenska modellen, som bygger på att ekonomisk utveckling och ökad välfärd går hand i hand, försvagats", säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett uttalande.

Novus Opinion frågade på TCO:s uppdrag 1 000 svenskar mellan 18-65 år under perioden 24-27 november.