Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre än väntat av H & M-konkurrent

Den spanska H & M-konkurrenten Inditex, Europas största kläddetaljist, redovisade en oväntat stark delårsrapport på torsdagen. Vinsten backade något, men inte så mycket som befarat.

Nettovinsten sjönk med 1,4 procent till 831 miljoner euro (8,7 miljarder kronor) för niomånadersperioden som avslutades i slutet av oktober, men analytiker hade i snitt befarat att periodens nettovinst skulle dala ned till 815 miljoner euro enligt en Reuters-enkät.

I rapporten meddelar Inditex, som bland annat driver butikskedjorna Zara och Massimo Dutti, att försäljningen mätt i fasta växelkurser steg med 9 procent under perioden 1 augusti-6 december. Den totala försäljningen för niomånadersperioden som avslutades i oktober blev 7,8 miljarder euro, vilket gav en rörelsevinst (EBITDA) på 1,6 miljarder euro. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 1,5 miljarder på samma försäljningsutfall.

Under perioden augusti-oktober öppnade Inditex 266 nya butiker, vilket innebär att kedjan har totalt 4 530 butiker i 73 länder.