Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa tillväxt: kommunernas placering i Västernorrland

Sollefteå har näst bäst tillväxt i Västernorrland och bäst i Ångermanland enligt en ny kartläggning. Härnösand hamnar i botten.

– Det är bara att jubla över att vi har så duktiga företagare, säger Thomas Östlund, näringslivsutvecklare på Sollefteå kommun.

Kreditupplysningsföretaget Syna har kartlagt samtliga svenska aktiebolags bokslut för att utse vinnarna i varje län. Kartläggningen baseras på aktiebolagens senast tillgängliga bokslut.
De kommuner med störst andel företag som har ökat omsättning, nyanställt och gått med vinst tilldelas pris för bästa tillväxt. Företagen i de vinnande kommunerna tilldelas diplom.
– Går man på gågatan kan man få känslan av att stan håller på att dö ut. Men många företag som det går bra för är inte direkt synliga, säger Thomas Östlund.
Timrå kommun toppar listan i Västernorrland för andra året i rad. Sollefteå kommer på andra plats. Härnösand ligger sist.
– Att vi hamnar långt upp kan bero på att vi har många små företag som är flexibla, innovativa och duktiga på att hitta nya marknader, säger Östlund.
– Småskalighet kan ha många fördelar, man tar inte saker för givet. Och för oss på kommunen så känns det ju alltid bra att jobba i medvind.
Att Sollefteå får bra resultat i sådana här undersökningar tror han på sikt kan leda till att fler företag väljer att etablera sig på orten.
– Naturligtvis kan vi använda detta i vår marknadsföring, det kan få många positiva effekter. Det här bevisar ju att Sollefteå är en bra kommun att driva företag i.
Ett av de Sollefteåföretag som det går bra för är Alinea Medieteknik, tidigare Sollefteå tryckeri.
– Det gick riktigt bra för oss i fjol, och det går ännu bättre i år, säger Madeleine Westin på företaget.
Alinea Medieteknik ökade sin omsättning under 2012 och hittills i år har omsättningen ökat med ytterligare 12 procent. Dessutom gjordes en nyanställning i fjol.
Företaget producerar och tar fram trycksaker och har fem anställda.
– Det ser positivt ut framöver. Vi har både små och stora kunder, främst lokalt men även från andra delar av Sverige.
Genom sin kartläggning har Syna sett att många företag har haft det tufft de senaste två åren. Antalet betalningsförlägganden har ökat kraftigt.
Konkurserna ligger också nära de nivåer de kunde se under de senaste ekonomiska kriserna.
– Men vi har satsat på att hitta nya vägar när det har varit lågkonjunktur. Trots att det har varit tufft för branschen så har det gått bra för oss. Vi har bland annat investerat i en ny press i slutet av 2007, säger Åsa Wahlberg på Alinea.
– Sollefteå har ett bra företagsklimat, det känns positivt här.

FAKTA

1. Timrå

2. Sollefteå

3. Ånge

4. Sundsvall

5. Örnsköldsvik

6. Kramfors

7. Härnösand