Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa nya vita viner i det fasta sortimentet

I tre månader ska dessa vita viner slåss om en ordinarie plats i bolagets hyllor. Säljer de bra så kan de bli permanent listade. Det är du som avgör. I den fasta lanseringen i mars hittar jag dock inget uppenbart prisfynd bland de vita – men flera goda, väl prisvärda och konkurrenskraftiga varianter. I tabellen nedan hittar ni de som jag tycker är allra mest köpvärda bland de vita nyheterna – och ett rött reafynd från Chile vill jag inte heller undanhålla er.

Vita vinnyheter i Systemets fasta sortiment

(Lanserades 1 mars)

Bra köp – mycket för pengarna

Dimension Chardonnay 2015, Sydafrika

Systembolagsnummer: 5006 Pris: 77 kr

Omdöme: En mycket behaglig, solmoget gulfruktig, generös chardonnay med ett litet fatinslag. Gör sig utmärkt till smakrikare fiskrätter, inte minst till lax (som till och med avbildas på ettiketten), men även till kyckling och buffémat.

Patchwork Pinot Grigio 2015, Argentina

Systembolagsnummer: 6075 Pris: 79 kr

Omdöme: Kvillrande frisk pinot grigio (pinot gris) i italienskt renfruktig, stringent stil med god syra och inslag av citruszest. Ett utmärkt, välgjort, rättframt fisk- och skaldjursvin för pengarna. Gränsar till fynd.

Adobe Sauvignon Blanc 2015, Chile

Systembolagsnummer: 2759 Pris: 79 kr

Omdöme: En för prisnivån riktigt god och välgjord sauvignon blanc i en arommässigt rätt tyglad stil med mineraler och lite sprits i den rena och friska smaken med bara en försynt vegetabilisk ton. Bra val till de flesta inte allt för kraftfulla fiskrätter och lättare vegrätter.

Brancott Estate Living Land Series Pinot Gris 2015, Nya Zeeland

Systembolagsnummer: 6323 Pris: 99 kr

Omdöme: Ett personligt pinot gris-vin som inte smakar som de breda i franska Alsace eller som de friska i Norditalien. Den här nyzeeländska varianten bjuder på en lite kryddig, bred smak med tämligen neutral men ändå generös päronlik frukt med hyfsat uppstramande syra och stråk av honung. Ett bra ostvin, men passar även till smakrika fiskrätter och asiatisk kryddig mat.

Santa Carolina Gran Reserva Sauvignon Blanc 2015, Chile

Systembolagsnummer: 2706 Pris: 99 kr

Omdöme: Exponerar en mycket druvtypisk, stor öppen doft av gröna örter och friska krusbär som går igen i den stringenta, något stjälkiga, smaken som har en livfull, balanserande och matvänlig syra. Bra val till exempelvis fiskrätter med kryddgröna såser och till syrliga getostar.

-

…och ett rött reafynd:

Koyle Gran Reserva 2012, Chile

Systembolagsnummer: 73703 Pris: 89 kr

Omdöme: Det här välgjorda cabernet sauvignon-vinet släpptes som nyhet för 112 kr i mars 2014. Det sålde dock inte som förväntat och avlistades och importören satt med en massa flaskor i lager. Nu är vinet prissänkt till 89 kr och hittas i beställningssortimentet. Och nu är det godare, mer moget avrundat än vid lanseringen och förför med generösa svartvinbärstoner, läckra fatinslag och delikata stråk av mörk choklad. Utmärkt val till en mörk köttbit och nu ett klart prisfynd för kvalitetsnivån. (Om du beställer på nätet så kom ihåg att ange just detta varunummer då samma vin med det ordinarie varunumret även ligger kvar för 115 kr)