Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Basketstjärna i Nordkorea: Förlåt

Annons

Den amerikanske ex-basketstjärnan Dennis Rodman, som är på besök i Nordkorea för att bland annat hylla sin vän diktatorn Kim Jong-Un, ber om ursäkt för kommentarer han fällt om en amerikan som hålls fängslad i det slutna landet.

Uttalandet rör den fängslade missionären Kenneth Bae, som greps för ett drygt år sedan. Bae har anklagats för att vara militant kristen och dömdes i maj i fjol till 15 års straffarbete för brott mot staten. I en färsk intervju, full av obsceniteter, antydde Rodman att ansvaret för fängslandet låg hos Bae själv - snarare än hos den nordkoreanska staten.

Jag vill be om ursäkt, jag tar på mig det fulla ansvaret, säger Rodman nu enligt CNN och lägger till att han hade "druckit" efter en stressig dag.

Baes familj uppges vara rasande över kommentarerna: "Han spelar spel med min brors liv," säger missionärens syster Terri Chung i ett uttalande.

Rodmans resa till Nordkorea är hans fjärde och han har fått stark kritik från människorättsaktivister. På onsdagen firade han diktatorn Kims födelsedag, troligen hans 31:a, med en basketmatch och genom att leda en kör av nordkoreaner i sången Happy Birthday.

På torsdagen rapporterades Rodman vara på väg i helikopter till en av Kims skidanläggningar. Det var oklart om diktatorn var med honom.

Mer läsning

Annons