Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Basescu återinstallerad i Rumänien

Annons

Rumäniens återvalde president Traian Basescu utlovade reformer som ska "modernisera" landet, då han på måndagen svors in i sitt ämbete.

Mitt mål är att modernisera Rumänien, sade den 58-årige före detta sjökaptenen i parlamentet.

Han efterlyste reformer inom utbildning och sjukvård och modernisering av landsbygden, där 40 procent av landets befolkning bor.

Vi behöver ett nytt kontrakt mellan staten och medborgarna, avsett att återställa förtroendet för offentliga institutioner, sade Basescu.

På tisdagen har det gått 20 år sedan den förre diktatorn Nicolae Ceausescu störtades. Basescu erinrade om de 1 104 människor som fick sätta livet till under revolten mot kommunistregimen.

Deras uppoffring utgör grunden för dagens demokratiska institutioner, sade Basescu.

Han beklagade att "hela sanningen inte har sagts och att de skyldiga inte har bestraffats".

Den 21 och 22 december 1989 dödades 48 människor i centrala Bukarest, då armén och den fruktade säkerhetspolisen Securitate öppnade eld mot fredliga demonstranter. Redan tidigare hade Timisoara i västra Rumänien blivit startpunkten för revolten.