Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barsta fiskekapell bäst bevarat

Det finns många fiskekapell längs Norrlandskusten men kapellet i Barsta i Kramfors kommun från 1665 är ett av de äldsta och bäst bevarade. Kapellet ser i princip ut som den gjorde på 1600- talet och är mycket intressant att titta närmare på.

Annons

I endast tre av de många fiskekapellen längs Norrlandskusten finns bibliska motiv på tak och väggar. Det gäller kapellen på Ulvön och i Barsta som målats av Roland Johansson Öberg samt i Trysunda vars målningar har Olof Gåhlin som upphovsman.

Målningarna i Ulvö kapell utfördes 1719 och vid ungefär samma tid i Barsta. Olof Gåhlin målade i Trysunda kapell 1711. Trysunda hamn användes då som flottbas av Karl XII. Gåhlin var timmerman på ett av de större örlogsfartygen.

Den märkligaste målningen i Barsta kapell är en ruskig historia om vad som händer sedan hövdingasonen Shekem våldtagit den unga kvinnan Dina. Berättelsen finns i första Mosebok kapitel 34 och innehåller plundringar och mord på alla män i den lilla byn där Shekem bodde.

Lättast att ta sig till kapellet i Barsta är landvägen. Den jättelika nyckeln hänger på en spik utanför dörren. Det är bara att försiktigt kliva på och beskåda den välbevarade inredningen från slutet av 1600- talet och givetvis de vackra väggmålningarna.

Utanför kapellet doftar det av troligen tjära som väggbeklädnaden tydligen behandlats med.

Utsikten över fiskeläget från kapellet är bara den väl värd ett besök.

Övriga kapell med väggmålningar, Ulvön och Trysunda nås med egen båt alternativt med turbåt. MF Ulvön avgår från Köpmanholmen till Trysunda. Till Ulvön kan man ta sig med till exempel MF Kusttrafik från Ullånger. Man kan också kliva på i Docksta eller Mjällomslandet.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel