Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet arrangerades i Kramfors

Varannan minut dör en kvinna någonstans i världen på grund av graviditet eller förlossning. För att förändra situationen anordnar RFSU varje år sedan 2010 en barnvagnsmarsch. I år arrangerades en sådan också i Kramfors.

Ett 20-tal personer, mest unga föräldrar med sina minsta i barnvagn, samlades på lördag i Gallerian. Här delades det ut regnskydd för barnvagnar i iögonfallande rosa färg, designad av Lovisa Burfitt. Zozzo Brage, en av arrangörerna, hälsade välkommen, och sedan hölls det ett tal av Nina Orefjärd, ordförande i Vänsterpartiet i Kramfors.

Hon påpekade att graviditet och förlossning är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fattiga länder. De är som mest utsatta är unga, fattiga och de som befinner sig i områden drabbade av konflikter eller naturkatastrofer.

Så behöver det inte vara, mödradödligheten går att förebygga, och det relativt enkelt. Det som krävs är tillgångs till preventivmedel, rådgivning och sexualundervisning, förlossningsvård med bättre hygien och säkra och lagliga aborter.

– Av FN:s mål om hållbar utveckling är det om minskad mödradödlighet hittills sämst uppfyllt, och det kan inte tolkas på annat sätt än att kvinnor tillmäts mindre värde, säger Nina Orefjärd.

Därför är det viktigt att Sveriges regering, som kallar sig feministisk, driver på så att de globala målen om jämställdhet och hälsa uppfylls.

Nina Orefjärd uttryckte också en viss oro över utvecklingen i Sverige, där det allt oftare uppstår platsbrist på förlossningsavdelningar. Hon tog även upp den befarade nedläggningen av BB i Sollefteå.

Efter talet var det så dags för själva marschen. Tåget med alla barnvagnarna drog runt i centrala Kramfors, och väckte en del uppmärksamhet med sina plakat med texten Stoppa Mödradödligheten!

En av deltagarna var Sofia Gustafsson, vars lilla barn sov tryggt i sin banvagn under hela manifestationen.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar mödradödligheten i världen. Men också lokalt, en nedläggning av BB i Sollefteå gör att det blir längre avstånd och det ökar riskerna, säger Sofia.