Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barngudstjänst i Vibyggerå

Söndag den 29 september 2019 kl 15.00. Det är ju inte den vanliga gudstjänsttiden. En annan sak som är annorlunda är ljudet när man kommer in i kyrkan. Det är barn som står för det. Det är nämligen de under året döptas och femåringarnas söndag.

Det är underbart att se och höra liv och rörelse i kyrkan. På den tiden jag växte upp – och det är länge sen - skulle man som barn vara stilla och alldeles tyst, när man var i kyrkan. Lyckligtvis är det inte så längre, utan nu är det ”tillåtet” både att röra sig och att höras. Vi äldre kyrkobesökare tycker att det är fantastiskt att få se och höra barn i kyrkan. Föräldrarna tycker kanske inte att det är lika roligt när deras treåring tar sig en promenad längs kyrkgången. Men det ska ni veta alla småbarnsföräldrar, att vi äldre kyrkobesökare med en helt annan kyrkogångskultur än ni tycker, att det är enbart roligt med barn i kyrkan. Den förändringen är bara av godo. Så – varmt välkomna igen alla.

Själva gudstjänsten började med att vår kyrkoherde Anna Elletoft-Wiberg hälsade alla välkomna till kyrkan. Sin predikan kompletterade hon med att använda sig av flanellografen, när hon skulle illustrera dagens berättelse ”Daniel i lejongropen”. Barnen fick hjälpa till med att sätta upp de olika figurerna i berättelsen. De fick sätta upp dem precis var de ville, och sedan gällde det för oss att sätta fantasin i rörelse, och då kunde vi se vår egen bild av kungen i sin tronsal, Daniel, lejongropen med sina lejon, kungens ministrar och ängeln. Hon fick i alla fall temat för gudstjänsten ”Var inte rädd” mycket bra. Eftersom en ängel spelade en huvudroll i berättelsen, fick barnen se sig om efter änglar i kyrkan, och de hittade en på predikstolen. Kyrkvärden Helena Hansson delade så ut ett bokmärke i form av en ängel till alla kyrkbesökare som minne av gudstjänsten.

Innan det var dags för bibelutdelningen spelade kantor Magnus en variation av ”Emil i snickeboa”. Barnen nickade igenkännande. Det var inte mindre än 8 barn som döpts under året, och det var tre av dessa som var närvarande. Det var fyra av fem femåringar som fick sina biblar.

Kyrkvärden Helena Hansson informerade om att man nu skaffat fyra väskor med leksaker som barnen kunde leka med under gudstjänsten. De hänger bak i kyrkan. I brudkammaren finns det ritpapper och pennor för de barn som vill rita.

Så var det dags för finalen. Inte kyrkfika den här söndagen utan kyrkkorv! Gissa om det uppskattades av barnen. En perfekt avslutning på en fin kyrksöndag.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel