Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnexperten svarar på oroliga föräldrars frågor

Sist vi var på semester fick vår minsting hemskt ont i öronen när vi flög och bara grät och grät. Om några månader är det dags igen. Finns det något vi kan göra för att motverka det?

Carina

Svar: Absolut!

Nu framgår det inte genom ditt mail hur gammalt ditt barn så jag drar ett generellt tips.

Har du ett litet barn som fortfarande ammas så är det lättaste sättet att be om ett barnsäkerhetsbälte på flyget (ett bälte som sitter fast i ditt som ger dig möjlighet att lägga barnet ner vid ditt bröst) och amma det vid start och landning. Det är trycket i öronen som gör att det gör ont. Är det ett litet barn som inte ammas så kan man göra lite trängre hål i nappen på flaskan och låta dem suga på den, ersättning, vatten eller vad nu barnet kan luras till att suga även om det inte är jättehungrigt/törstigt.

Är det ett större barn så är det samma princip, en pipmugg eller en nappflaska med trögt hål som går att dricka ur hjälper trycket i öronen att försvinna.

Om vi sen pratar ännu större barn som förstår egeninstruktioner så kan man prova med tuggummi eller att uppmana att tryckutjämna genom att hålla för sin näsa och blåsa till trycket i örat släpper.

Är barnet förkylt kan det som jag nämner ovan vara svårt och då kan det vara bra att ha med sig ansvällande näsdroppar eller nässpray som man sprayar med strax innan lyft och landning. Sedan ge något att suga/tugga på som jag tidigare sagt. Har ni nässpray med er så kolla att det inte överstiger den vätskerestriktion som flyg numera har, då slängs det i kontrollen!

Ska ni resa utomlands så rekommenderar jag också att ni kollar ert och barnets vaccinationsskydd.

Alltså, vad är det som gäller, egentligen? Är det farligt för spädbarn sova på mage eller inte? Jag tycker alla säger olika. Min sju månader gamla dotter har börjat vända sig på nätterna.

Sara S

Svar: Plötslig spädbarnsdöd är en tragisk händelse som jag önskar ingen skulle behöva vara med om! Vi inom BVC rekommenderar ryggläge för alla nyfödda och spädbarn för att förebygga detta.

Plötslig spädbarnsdöd är som vanligast vid tre-fyra månaders ålder för att sedan avta. Cirka 80 procent av fallen har inträffat före sex månaders ålder. Man vet i dag att rökning är en faktor som ökar risken Det som framgår av dagens forskning är att det är viktigt att lägga barnen på rygg och speciellt när de är små för att undvika plötslig spädbarnsdöd.

Så mitt egentliga svar på din fråga är Ja, det är farligt genom att öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

Men sen är det svårt att förhålla sig till ett barn som redan börjat vänt sig, de borde ju klara att vända sig igen. Till spädbarn räknas barn från noll till ett års ålder. Den mesta forskning finns på barn mellan noll och sju månader och rekommendationerna går därefter. Jag har alltså inget jättebra svar annat än, ja, det är viktigt att lägga små barn på rygg, men jag kan inte svara på om det är så vettigt att vakna och vända på sitt barn när det väl vänt sig själv. Det enda jag vet är att få gör det! Däremot vet forskare att risken minskar betydligt när barnet kan röra sig själv.

Lite mer att läsa om detta forskningsmässigt så kan jag rekommendera gå in via google scholar och skriv in länkarna jag bifogat nedan. Kolla efter fulltext eller pdf för att läsa hela artikeln, finns ofta på högerkanten om ni tittar på skärmen ;

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Broschyr från Socialstyrelsen (http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19300/2013-12-25.pdf).

Alm B, Milerad J, Wennergren G, Skjaerven R, Øyen N, Norvenius G, et al. A case-control study of smoking and sudden infant death syndrome in the Scandinavian countries, 1992 to 1995. The Nordic Epidemiological SIDS Study. Arch Dis Child 1998;78(4):329-34. Alm B, Norvenius SG, Wennergren G, Skjaerven R, Oyen N, Milerad J, et al. Changes in the epidemiology of sudden infant death syndrome in Sweden 1973-1996. Arch Dis Child 2001;84(1):24-30. Alm B, Möllborg P, Erdes L, Pettersson R, Aberg N, Norvenius G, Wennergren G. SIDS risk factors and factors associated with prone sleeping in Sweden. Arch Dis Child. 2006;91:915-9. Wennergren G. Prevention of sudden infant death syndrome. Pediatr Pulmonol 2004;37 Suppl 26:110-1.

Min son fick en allergisk reaktion när han åt nötter som liten men när han för ett tag sedan fick i sig nötter av misstag så hände ingenting. Kan allergier växa bort?

Mamma

Svar: Ja vissa allergier kan växa bort, bland annat ägg- och mjölkproteinallergi brukar försvinna innan barnet nått skolåldern. Undantag är jordnötsallergi och trädnötsallergi. Endast cirka 20 procent växer ifrån sin jordnötsallergi, som egentligen tillhör baljväxter och inte nötter. Du beskriver inte vilken nöt det gäller som din son fick en allergisk reaktion av. Som jag förstod det så hade din son redan börjat skolan då han fick sin reaktion vilket gör det mer tveksamt att det rör sig om en allergi som växer bort. Det vore också bra att veta vilken reaktion han fått för att kunna ge dig ett fullständigt svar på din fråga.

Generellt så vet man att många barn har allergiantikroppar mot jordnöt utan att för den skull ha utvecklat jordnötsallergi och kan därför få en allergisk reaktion typ nässelutslag, eksem eller klåda, men inte en allvarlig anafylaktisk chock och detta beror då på omständigheterna runt omkring. Pratar vi till exempel en matintolerans så kan man få en allergisk reaktion om man är känslig mot nötter och samtidigt är förkyld eller har något annat som kroppen har fullt upp av. Skulle man då inte vara förkyld kanske man inte ens visade symtom på allergi nästa gång man äter samma nöt för att kroppen kan reda upp situationen. Denna intolerans ska man skilja på från riktiga allergier!

Det är viktigt att en läkare utreder om sonen har en verklig jordnötsallergi eller trädnötsallergi och om det finns en risk för en anafylaktisk chock, eller om han istället har en allergi som bara ger lindriga besvär. En mild reaktion mot jordnötter/nötter är nämligen ingen säkerhet för att en person senare inte råkar ut för en svår reaktion om det är en konstaterad allergi! Detta för att veta hur ni ska förhålla er till den nöt han fick reaktion av, i framtiden.

Jag har ett stort problem med min femåriga dotter. Hon är född sex veckor för tidigt vilket innebär att hon är ganska smal. Hon väger i dag 14,5 kilo. Problemet är att hon nästan inte äter något. Hur ska jag göra för att hon ska äta? Börjar bli orolig för hennes hälsa och vikten leder oron till anorexia.

Orolig mamma

Svar: Vi vuxna har ju en tendens att äta för mycket, och förvänta oss att barn äter lika mycket. Så att äta lite enligt en vuxen är lite irrelevant. Ditt barn tillhör ju fortfarande BVC (fram till skolstart vid 6 års ålder). Du berättar att ditt barn är prematur, det vill säga för tidigt född, men du berättar inte hur hon har följt sin tillväxt kurva. Har hon följt samma så tycker jag inte det är något problem då är hon liten plus lätt för sin ålder och kommer säkert att fortsätta vara det ett tag till. Men har hon gått ner någon kurva så tycker jag att du ska diskutera detta med er BVC-sjuksköterska. Det kan vara så att hon behöver en dietistkontakt eller att ni bara behöver kostråd genom BVC. Framförallt så tycker jag att du ska ta kontakt för att slippa oroa dig som förälder.

Sen hur man får barn att äta är ett annat kapitel. Att inbjuda barn att hjälpa till att laga mat är ett sätt att få dem intresserad. Att hjälpa till att hacka grönsaker och själv tjuvsmaka en bit eller två får ofta barnet att smaka och det är ett sätt att få barn att lära sig äta grönsaker, men också till att börja äta och öka aptiten inför middag. Eller be dem provsmaka det ni lagar med dig; vad tycker du ska vi ha i, mer krydda, eller? Få barnet intresserad av mat.

Sjuka barn kan ibland om det är svårt att få dem att äta, få uppvispad sockerdricka i ett glas en kvart innan middag. Sockret stimulerar hunger och triggar ät-suget. Om inget annat funkar så är det ett tips.

Ett annat tips för barn som äter lite är att servera mindre portioner men med mer fett; för mig som är lite överviktig så kan en macka utan smör vara en rekommendation, för dig förälder som normalviktig en macka med lite smör, men för barnet ett tjockt lager smör med lite macka under. Så min mening; fettberika. Olja i välling eller på viss mat, smör på det mesta, den fetaste yoghurten, och så vidare. Vi glömmer så lätt bort att vi inte ska ge samma till oss som till barnen. Vi ska äta fiber och fiberberikat, små barn ska inte det.

Anorexia är en sjukdom med kontrollbehov. Antingen tror forskare att sjukdomen byggs upp av tvång under de tre första åren eller också i tonåren när idealen tvingar fram något slags behov av att ha kontroll, men jag tycker detta är ett senare problem. Om ni inte har satt i system att tvinga i henne mat – då är mitt råd, gör inte det! Annars kolla bara att hon följer sin viktkurva och gör det via BVC som redan har koll på hur hon har legat förut.

Jag skulle som sagt var vända mig till ert BVC, väga, mäta och kolla erat barns viktkurva och att er dotter följer den hon gjort sedan tidigare. Då är det som sagt inget problem, och om inte, så diskuterar ni detta med er BVC -sjuksköterska. Ni har ju tillång till BVC och använd dem i stället för att gå och oroa er. Vi finns för er!