Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen i kläm när föräldrarna dricker

Snart är julen här och många barn kan fara illa då föräldrarna dricker för mycket alkohol.
– Det är skrämmande för barn att se sina föräldrar berusade. Onyktra föräldrar beter sig på ett sätt som gör att barnen inte kan tolka dem, säger Sven Bremberg, barnläkare och docent i barnmedicin.

Annons

Över en miljon svenskar är högkonsumenter av alkohol och enligt Folkhälsomyndigheten har 10 procent av alla föräldrar en alkoholkonsumtion som räknas som riskbruk. Och när föräldrarna dricker för mycket blir det problem för barnen, säger Sven Bremberg.

– När föräldrar är berusade blir de inte tillgängliga för barnen och har svårare att ge dem omvårdnad. Det är skrämmande för ett barn.

IOGT-NTO pekar på att barns utsatthet blir tydligare över jul och nyår när skolan är stängd en längre period och många barn förlorar kontakten med vuxna personer som annars står för trygghet.

– Under andra helger kan barnen bjuda över sig till kompisar för att slippa föräldrar som dricker, men julen är en familjehögtid och det är svårt att bjuda in sig till andra då, säger Kristina Strömberg på IOGT-NTO i Sollefteå.

IOGT-NTO menar också att julen är barnens högtid och att deras centrala roll försvinner på grund av alkoholen. För åttonde året i rad går de ut med kampanjen Vit Jul i hopp om att ge föräldrar en tankeställare.

I Kramfors har man serverat glögg och pepparkakor utanför kommunhuset och samtidigt försökt att få människor att avstå alkohol genom att skriva på namninsamlingen. I Sollefteå hade IOGT-NTO en kampanj under skyltsöndagen där man samlade namnunderskrifter och gav bort smällkarameller till barnen. Föreningen har olika aktiviteter över jul runt om i landet och de största arrangemangen är i storstäderna.

– Här i Sollefteå har vi ingenting över jul, däremot har vi bakat pepparkakor innan, säger Kristina Strömberg.

Hur mycket kan man dricka utan att barnen tar skada?

– Det är svårt att säga hur mycket, det skiljer sig mellan individer och kön. Det vi vet är att barn far illa när en förälder är berusad, säger Sven Bremberg.

– För barnens skull ska man låta bli helt. Även små barn märker när en vuxen blir flamsig, kramig och glad av alkohol och det är otäckt och oberäkneligt för ett barn. Och även om den vuxna vet att det bara blir ett glas så vet inte barnen det, säger Linda Engström, kommunikation - och påverkanschef IOGT-NTO.

Annons